Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Buddistmästare på besök i Stockholm

Foto: Daniel Ekholm

 

Patrul Rinpoche ger utförliga kommentarer på tre utvalda verser ur sitt nyutgivna verk ”The precious Bodhi Tree”.  Detta verk beskriver hur vi kan odla och utveckla sinnets positiva egenskaper, vårt värdefulla Bodhiträd, för att fullända vår Buddhapotential och därigenom nå den fullständiga upplysningen.

Dzogchen Ranyak Patrul Rinpoche är född år 1963 i provinsen Kham i östra Tibet. Rinpoche är en erkänd reinkarnation av den berömde Dza Patrul Rinpoche, av flera prominenta lamor såsom H.H. Dalai Lama, H.H. Mindroling Rinpoche och Dzogchen Rinpoche. 

Patrul Rinpoche studerade vid Dzogchen Shri Singha Universitetet, där han tog examen med titeln Khenpo (motsvarande Filosofie Doktor). Han är nu mera bosatt i Belgien. Patrul Rinpoche  är en väldigt aktiv mästare som åker runt om i världen och undervisar. 

Patrul Rinpoche är en modern Lama med djup erfarenhet av  undervisning i Dharma . Med ett  humoristiskt, milt och ödmjukt sätt  förmedlar han Buddhas  visdom. 

Patrul Rinpoche höll under fredagen en spännande föreläsning  som utgick från de åtta kvalitéerna 

 De åtta kvalitéerna  ( predikades  av Buddha): rätt förståelse  (baserat på att förstå de Fyra Ädla Sanningarna), rätt tanke, rätt tal, rätt handling, rätt försörjning, rätt ansträngning, rätt medvetenhet och rätt koncentration. 

Patrul Rinpoche  utgick från sin senaste bok  The precious bodhi tree. För att kunna hänga med i hans föreläsning så är det plus om man är insatt i buddismen på grund av att han använde symbolord. När han pratade om sinnet, så var det det mentala sinnet eller det emotionella sinnet han menade.   

När vi diskuterar och samtalar i väst så använder vi uttryck som hjärta och kärlek för att belysa vissa ämnen, medans inom buddismen pratar de om sinnet och medkänslan, varav det lätt  kan bli missförstånd i förståelsen av föreläsningen. 

Foto: Daniel Ekholm

Patrul Rinpoche återkom gång på gång till att medkänsla är väldigt viktigt var än du befinner dig i utövningen, oavsett om är nybörjare eller mästare. Patrul Rinpoche  sa att vi alla kan nå upplysningen med bland annat positivitet, uppriktig attityd och respekt för alla med mera. Man kan förstå att utövarna dras till Patrul Rinpoche – hans ödmjukhet, försiktighet  och hans starka närvaro. 

 Själv kunde jag känna lite sorg över vissa besökare, av hur de lider och söker hans hjälp i en vädjan om att se mig, hjälp mig! Det är ett problem som mästarna måste tampas med, en mästare måste alltid ha i tanken  att eleverna inte ska sätta upp de på någon piedestal. Det har med att göra att man måste jobba med sig själv och att det finns inte någon genväg. 

De som är intresserade av att börja med att utöva buddism kan jag rekommendera Patrul Rinpoche. Han kommer till Stockholm och undervisar två gånger om året. Patrul Rinpoche tillhör Nyingma som är den äldsta av buddist grenarna.  Jag kan också varmt rekommendera  hans bok Words of My Perfect Teacher. 

 Lästips: 

Patrul Rinpoche and Dilgo Khyentse (1993), The Heart Treasures of the Enlightened Ones 

Patrul Rinpoche (1998), Words of My Perfect Teacher 

Tulku Thondup (2004), Enlightened Living.