Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets Dogtag 2010

Foto: Linus Hartin

Stockholm Pride tar varje år fram en Dogtag, en accessoar som medföljer vid köp av veckopass till festivalen. I år föll valet på denna sjal.

Sjalen är ett plagg som under åren använts på många olika sätt och än idag erbjuder sjalen en rymd av olika förslag på användning.  Historiskt har sjalar till exempel använts för att signalera sexuella preferenser, för att visa vilket gäng man tillhör, för att beslöja eller för att accentuera.

Tema för årets festival och dogtag är Makt. Årets designer, Sofia Priftis, valde att relatera till temat genom att använda symbolerna för manligt och kvinnligt och genom att överanvända dessa former upphäva symbolmakten.

– Om symbolens funktion är att representera massan, vad händer då med betydelsen när symbolerna kommer i massvis? Vad representerar de då? Jag vill även påminna om den kamp som ligger till grunden för den makt och de rättigheter vi har i Sverige idag. Jag har sett det så tydligt nu när jag bor i Grekland, HBTQ-rörelserna på Balkan behöver oss och vi behöver dem minst lika mycket för att inte glömma och för att inte sluta kämpa, säger Sofia Priftis.

Sofia Priftis är arkitekturstuderande och frilansdesigner, i dagsläget bosatt och verksam i Aten.

Källa: Stockholm Pride