Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Medeltidsfestivalen i Lund 13-14 juni

medeltidsfestival1
Foto: Linn Winberg.

Den 13 juni var det dags för medeltidsdagar i Lund. Medeltidsfestivalen arrangeras av medeltidsföreningen i Lund och är ett årligt evenemang.

Det är en solig junidag och temperaturen är hög. Jag kommer fram till festivalen och möts av Daniel och Hanna som säljer nålbundna möss av ull. Daniel berättar att nålbindning är den medeltida varianten av stickning. Mössens öron är kardade och Hanna berättar att det tar ca en vecka om man sitter sporadiskt att tillverka de små mössen.

Senare möter jag Peter Eriksson som återskapar och smider efter historiska fynd. På bordet finns uppställt vikinghjälmar och medeltida krigshjälmar. Jag får lov att lyfta en av hjälmarna och börjar inse att vara viking eller soldat på medeltiden inte var ett lätt yrke.

Jag träffar Robin som berättar för mig om de olika medeltida föreningarna som finns och verkar. Själv är han med i medeltidsföreningen Terra Scaniae. Namnet Terra Scaniae kommer från det landområde som idag är Skåne, Halland, Blekinge och delar av Småland. Robin påpekar att det i hans medeltidsförening är viktigt att alla medlemmar får lov att syssla med den biten av medeltiden de gillar mest, tex mat, läkemedel osv. Robin själv är gycklare och visar hur man blåser eld.

Slutligen är det dags för riddarspel och innan riddarspelet börjar pratar jag med riddare Magnus – Charlemange. Han berättar att han varit riddare i 9 år och hans utrustning har färgerna gult och rött. Han är riddare vid södra skånska regementet och deras motto är ”Slå snabbt, slå hårt”. Jag frågar hur mycket all utrustning väger och Magnus svarar att med vapen, sköld och hjälm väger det ca 25 kg. Jag är imponerad.