Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spektakulära skulpturer i choklad när Nordiska mästerskapen för konditorer avgörs på Bak- & Chokladfestivalen

Chokladfontän
Chokladfontän från tidigare mässa. Foto: Wikimedia

På Bak- & Chokladfestivalen, 8-11 oktober, på Stockholmsmässan, äger tre professionella tävlingar rum arrangerade av Sveriges bagare & konditorer; Årets Konditor, Nordic Pastry Cup och Nordic Bakery Cup. På mässan går också bland annat den populära tävlingen kladdkakeracet, där 10-14 åringar släpper loss fantasi och kreativitet.

Årets Konditor, SM för konditorer
I år har tävlingen temat Show-off vilket innebär att juryn vill se uppseendeväckande bakverk som överraskar. De fem finalisterna som gör upp om titeln ska, inom loppet av tio timmar, under två dagar skapa en våningstårta med minst tre våningar, en tartalette, två olika praliner samt ett hemligt klassiskt bakverk i ett modernt utförande. Tävlingen äger rum torsdagen den 8 och fredagen 9 oktober.

Nordic Pastry Cup, NM för konditorer
Tävlingen äger rum lördagen den 10 oktober med start kl 07. Allt ska vara klart för bedömning och uppvisning för juryn och publiken kl 16-17, prisutdelning kl 17.30. Internationell huvuddomare: Luke Frost, England.

Två konditorer per lag/land ska producera:
-1 chokladskulptur med minimihöjd 1 meter
-1 dessert för 8 personer
-1 chokladtårta
-1 glasstårta

Samtliga skapelser ska bindas samman av det tema som varje lag har valt. Sedan bedöms helheten, smaken och arbetet i produktionen.

Nordic Bakery Cup, NM för bagare
Tävlingen äger rum söndagen den 11 oktober, med start kl 05. Allt ska vara klart för bedömning och uppvisning för juryn och publiken kl 14-15, prisutdelning kl 16.30. Internationell huvuddomare: Francois Wolfisberger, Schweiz.

Tre bagare per lag/land ska producera:
– Skådebröd; 1 brödskulptur, minimum 1 meter lång
– Matbröd; 4 sorters matbröd i form av både limpor och kuvertbröd
– Sött bröd; 4 sorters sött bröd i klassiska versioner och lagets egna skapelse

Även här följer lagen det tema de själva valt. Lagen ska uppvisa en bred yrkesskicklighet och variationsrika bröd. Juryn bedömer bagarnas arbete från uppvägning till färdiga produkter.

Kladdkakeracet, tävling för barn 10-14 år
Sex unga finalister får 30 minuter på sig att laga kladdkakan, tiden för kakan i ugnen ingår inte i dessa 30 minuter. Konditorerna Magnus Johansson och Tony Olsson finns på scenen som extra hjälp. En professionell jury smakar, bedömer och korar en vinnare. Tävlingen arrangeras av Arla och äger rum lördagen den 10 oktober på festivalscenen.

Blogg- & Konditorduellen
Olika lag tävlar mot varandra där varje lag består av en bloggare och en konditor. Tävlingen sker söndagen den 11 oktober på festivalscenen.

Årets Bak- & Chokladfestival anordnas den 8-11 oktober 2015 på Stockholmsmässan. Festivalen går parallellt med mässorna Hem, villa & bostadsrätt och underBARA BARN.

Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.

Källa: Bak- & Chokladfestivalen.