Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Naturen i Arjeplog ger inpriration till hållbar design och miljövänliga produker

Den subarktiska naturen kan inspirera till hållbar samhällsutveckling, miljövänlig design och nya produkter. Företaget Renfana arrangerar en internationell och tvärvetenskaplig workshop om biomimicry i Arjeplog den 21-27 augusti.

– Det blir den första internationella workshopen om biomimicry som hålls i Skandinavien, säger Renfanas grundare Eva Ahlner och Helén Ågren.

Workshopen genomförs i samarbete med Institutet för subarktisk landskapsforskning i Arjeplog, en självständig verksamhet inom ramen för Silvermuseets organisation.

Biomimicry, eller biomimetik som området också kallas i Sverige, studerar och använder naturens snillrika strategier och funktioner för att nå hållbar utveckling. I naturen finns en outtömlig källa till inspiration för nya miljövänliga och energieffektiva material och innovationer. Exempel på bioinspirerade innovationer under utveckling är energieffektiva byggnader inspirerade av termiter, förnybar energi inspirerad av fotosyntesen i gröna växter och icke-resistent antibiotika inspirerad av röd havstång.

Biomimicry kan ge nya idéer till forskning, produktutveckling och design, men också till hållbara affärs- och organisationsstrategier, konstaterar Eva Ahlner och Helén Ågren, båda med lång erfarenhet av arbete med hållbar utveckling.

– Målsättningen med workshopen är att ge deltagarna en metod att ta in biologiska strategier i sitt dagliga arbete, och en insikt i de möjligheter som finns i att använda de hållbara modeller som redan finns i naturen.

Den sex dagar långa workshopen vänder sig till alla som är intresserade av hållbar samhälls- och produktutveckling; forskare, studenter och yrkesverksamma inom arkitektur, design, naturvetenskap och teknik, samhällsplanering och näringsliv.

Huvudförläsare är Denise DeLuca, som bland annat arbetar för The Biomimcry Institute i USA och är projektledare inom företaget Swedish Biomimetics 3000 – ägare till två unika patent baserade på biologiska funktioner.

– Under veckan kommer deltagarna att lära sig mer om ekologin i norra Sverige, konsten att arbeta i tvärvetenskapliga team och nya sätt att se och värdera naturen, säger Denise DeLuca.

Kursinnehållet bygger på material som har tagits fram av The Biomimicry Institute, men har i samarbete ekologer och lokala experter anpassats till de specifika förhållanden och behov som finns i regionen.

Källa: Renfana

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia