Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lojalitet är viktigare än självförtroende för att få jobb

Foto: Wikimedia

TCO har med hjälp av SCB frågat arbetsgivare om vilka personliga egenskaper som är viktigast för att få ett jobb. Det visar sig att 90 procent av arbetsgivarna rankar ansvarstagande som den absolut viktigaste egenskapen. Den näst viktigaste är att den arbetssökande är positiv. Över hälften av arbetsgivarna anger också att det är viktigt med flexibilitet, initiativtagande och lojalitet.

– Unga och andra som söker jobb får här en bra fingervisning om vad arbetsgivaren värdesätter, men tyvärr kommer inte alla så långt som till en personlig träff med den som skall anställa, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef vid TCO. Det leder till att arbetsgivare ofta sorterar bort sökande på väldigt lösa grunder. Det är väldigt svårt att utifrån en skriftlig ansökan bedöma om en person är ansvarstagande eller lojal, eller ens har ett vårdat yttre?

I undersökningen har också arbetsgivare fått ange vilka intryck som har störst negativ betydelse för viljan att anställa. Som mest negativ anger över 90 procent av arbetsgivarna om den arbetssökande ger intryck av att vara oengagerad. Som näst sämsta egenskap anger arbetsgivarna om den arbetssökande verkar negativ. Över 60 procent av arbetsgivarna anger också att det är mycket negativt med intrycket att personen är slarvig och ovårdad.

– Idag väljer arbetsgivare dessutom systematiskt bort många sökande på grunder som inte har med kompetens eller egenskaper att göra, t.ex. den som varit långtidsarbetslös, långvarigt sjuk eller ibland för att den sökande är äldre, säger Roger Mörtvik. De chefer som ska fatta viktiga beslut om anställningar behöver nog coachas bättre för att inte systematiskt, och ofta på lösa grunder, sålla bort olika kategorier av arbetssökande.

Frågan om självförtroende verkar inte lika viktig, vare sig som positiv eller negativ egenskap. Under 10 procent av arbetsgivarna anger att det är viktigt att den arbetssökande visar ett gott självförtroende och lika få anger att det är negativt om den sökande visar dåligt.

Vilka egenskaper är viktigast hos den ni vill anställa?
1.      Ansvarstagande
2.      Positiv
3.      Flexibel
4.      Initiativtagande
5.      Lojal
6.      Självständig
7.      Stresstålig
8.      Ambitiös
9.      Strukturerad
10.    Bra självförtroende

Vilka intryck hos en arbetssökande har störst negativ betydelse för er vilja att nyanställa?
1.      Oengagerad
2.      Negativ
3.      Slarvig
4.      Ovårdad
5.      Osjälvständig
6.      Ostrukturerad
7.      Dåligt påläst
8.      Stressad
9.      Framfusig
10.    Dåligt självförtroende

Källa: TCO