Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rullstolsåkare tillåts i 20-årsjubilerande VasaStafetten

Foto: Wikimedia

Löparstafetten VasaStafetten mellan Sälen och Mora arrangerades första gången 1991. I år genomförs loppet lördagen den 21 augusti och tävlingsledningen har beslutat att välkomna även rullstolsburna deltagare på de sträckor som medger detta.

Vasaloppet har fått en förfrågan om det går att delta i VasaStafetten som rullstolsburen. Vasaloppets sportchef Tommy Höglund och Staffan Larsson som är tävlingsledare för VasaStafetten är överens:
– Vi säger OK till att en rullstolsburen man deltar på antingen sträcka 9 eller 10, säger sportchef Tommy Höglund. Vi bedömer inte att han kommer att hindra någon, ej heller utgöra en säkerhetsrisk och eftersom loppet är ett motionslopp så vill vi tillåta detta. Vi kommer inte att göra någon anpassning av underlaget utan på dessa sträckor anser vi att det är möjligt att ta sig fram med hjälp av en påskjutare där det är lös sand.

– Detta visar att det finns en sträcka för ALLA. Redan nu kan man säkert ta sig fram med rullstol på sträcka 1 och 9, säger tävlingsledaren Staffan Larsson. Efter banarbetet inför CykelVasan kan det gå även på sträcka 3 (som är endast fyra kilometer) och 8. Att köra sista sträckan ger dock säkert den största upplevelsen.

– Ja, om en rullstolsåkare väljer Eldris–Mora så kan denne ta samma sträckning som CykelVasan direkt efter kontrollen i Eldris, eftersom spången i Bäckdalen där elljusspåret slutar sannolikt är för smal för en rullstol, säger Tommy Höglund som tillsammans med Staffan Larsson kan se fram emot ett mycket stort intresse för årets jubileumslopp (se nedan).

FAKTA:
VasaStafetten, premiär 1991 (20-årsjubileum i år).
Anmälda/startande/fullföljande lag 2009: 318/316/305 tiomannalag.
(Varav: Mixklass 186 lag, Herrklass 98 lag, Damklass 23 lag, Släktlag 21 lag, Klubblag 80 lag, Företagslag 130 lag.)
Se VasaStafetten 2009 på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=ymzPUAcyrE0

Årets datum: 21 augusti 2010. Hittills är 196 lag anmälda, en ökning med 56 % jämfört med samma tidpunkt förra året.

Källa: Vasaloppet