Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stort intresse för Isabellestipendiet och vinnaren offentliggörs på torsdag

Isabelle McAllister. Foto: CarlDahlstedt
Isabelle McAllister. Foto: Carl Dahlstedt

För femte året i rad delas Isabellestipendiet ut på mässan Hem, villa & bostadsrätt. I år är det 300 personer som nominerats. Stipendiet delas ut till årets bästa kvinnliga hantverkare och sker i samarbete med Rättviseförmedlingen. Vem som blir årets stipendiat offentliggörs torsdag den 8 oktober av grundaren till stipendiet, Isabelle McAllister. Förra året tilldelades snickaren Emmelie Renlund från Umeå 2014 års Isabellestipendium.

I Sverige är 99%* av alla hantverkare inom byggbranschen män och det vill inredaren och programledaren Isabelle McAllister ändra på. För fem år sedan instiftade hon Isabellestipendiet, Sveriges enda hantverkarstipendium för kvinnor som i år delas ut för femte gången.

-Det ser fortfarande ut ungefär som när jag instiftade det här stipendiet för fem år sedan, men jag är säker på att vi har gjort skillnad. Framför allt handlar det om att ändra attityden inom byggsektorn och att hylla de hantverkare som inte är män för att sporra fler att jobba inom branschen. Bara att tänka på det och uppmana till samtal för utvecklingen framåt. Samarbetet med Rättviseförmedlingen gör att frågan hålls vid liv vid liv året om, det är superviktigt, säger Isabelle McAllister.

I år har juryn vuxit, ett av de nya ansiktena är inredaren och stylisten Elsa Billgren.

-Jag är så glad över att få vara med och utse årets Isabellestipendiat, för i min bransch är det viktigt att visa på olika typer av kompetens och styrka. Det behövs fler förebilder att hänga upp sina drömmar på.

Årets stipendium delas ut den 8 oktober på pressfrukosten för Hem, villa & bostadsrätt som går samtidigt som Bak- och Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.

2015 års jury består av:
Anders Öfvergård (snickare, krögare och tv-profil)
Björn Christiernsson (snickare och tv-profil)
Elsa Billgren (inredare, vintageproffs, bloggare och tv-profil)
Isabelle McAllister (designer och instiftare av Isabellestipendiet)
Johnnie Krigström (målare och tv-profil)
Seher Yilmaz (styrelseordförande Rättviseförmedlingen)
Tatjana Joksímovic (arkitekt, delad ordförande i Kvinnors Byggforum)

*Statistik är hämtad från fackförbundet Byggnad.

Hem, villa & bostadsrätt är Sveriges största boendemässa med produkter för hela hemmet. En komplett mötesplats för dig som ska renovera, bygga om eller vill ha ny inspiration. Mässan går parallellt med Bak- och Chokladfestivalen och UnderBARA barn den 8-11 oktober på Stockholmsmässan.

Källa: Stockholmsmässan.