Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu är Hem, villa & bostadsrätt samt Bak- & Chokladfestivalen igång

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

De populära mässorna Hem, villa & bostadsrätt samt Bak- & Chokladfestivalen pågår 8 – 11 oktober i Stockholmsmässan. Under invigningsdagen presenterades årets nyheter och vilka trender som gäller inom dess områden.Det finns både material, kurser, seminarier och mängder av utställare som gärna hjälper er hitta rätt eller få lite inspiration kanske.

Under Hem, villa & bostadsrätt mässan finns allt som hus och villa ägare kan tänka sig och mycket mer därtill. Det visas saker för hus och villor eller radhus, material , byggtips, utrustning , diverse inredning och självklar tomt och trädgårdstips . För bak och chokladintresserade är nu allt samlat i en egen hall som är välfylld med choklad och bakverk i alla dess former. Tävlingar och underhållning utlovas under festivalen.

För de som vill skaffa bostadsrätt kommer det på lördag vara Bostadsrättsdagen med fokus på vad och hur man ska tänka på eller hur det fungerar med bostadsrätter. Det kommer finnas semnarier och experter på plats för attt svara på fråggor och hjälpa er med era funderingar.
De kommer hållas föredrag och informera hur det fungerar i en bostadsrättsförening.

Mängder av föredrag och information om hem och villa presenteras under mässan . På plats finns både kändisar och andra proffs som demonstrerar eller visar tips hur ni ska gå till väga när ni vill bygga nytt, kanske vill renovera eller bara skaffa lite ny utrustning. Ni får även lära er hur ni kan sköta om och vårda era hem på bästa sätt.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Pontus Eklind, vd på Hjältevadshus berättar om huset som byggts upp på mässan och några trender inom husbyggande. I en stor monter som inte går att missa har byggts upp ett helt hus på 150 kvadratmeter som de hunnit få inrett och färdigt på en vecka. Några veckor till så hade den varit klar att flytta in i. Verkligen intressant och lite imponerande hur snabbt det går att bygga utan att kännas som det skulle vara sämre kvalitet på nåt vis. Det rekommenderas att kolla in det på plats om möjligt.

Linda Schilén, trädgårdsmästare visar hur du kommer igång och får tomten att bli till en grönskande trädgård.

Isabelle McAllister, inredare, offentliggör årets vinnare av Isabellestipendiet; Julia Schaffer Flemk, plattsättare och jämställdhetskämpe inom byggbranschen! Julia har arbetat inom byggbranschen i över 12 år och är även utbildad yrkeslärare.
”Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre” hälsar juryn.

Den populära Bak- & Chokladfestivalen inryms i år i en egen hall så de har gott om utrymme att presentera alla godsaker inom choklad och bakverk och annat smått och gott.

Under festivalen kommer det förutom detta även genomföras flera bak och konditortävlingar.
Årets konditor avgörs under torsdag och fredag och Nordiska mästerskapet i bakning och konditori genomförs under lördag och söndagen. På lördag kommer det även tävlas i kladdkake-SM för barnen.
Spännande och inspirerande för många att se de visa upp sina underverk .
Det är ett ganska krävande jobb att lyckas i konditor tävlingen som avgörs under fredagen. Juryn består av några av Sveriges bästa konditorer och bagareprofiler inklusive förra årets vinnare.

Gunilla Blomqvist från Arla presenterar konditorrapportern och visar upp några exempel av Svenska konditorer inklusive Årets konditor.Trenden i konditorvärlden har blivit inspirerat av krogbranchen med mer lustfyllt och vågade bakverk, även om klassikerna finns kvar, men kanske visas upp på lite annorlunda sätt och i nya varianter. Här har de valt att kalla det Fun baking som twist. De är inte helt fel att testa lite nya saker och blanda på nya sätt. Det syns förenklat fyra stora trender med Hybrider som Semlewrapp eller Fares nya Munkla, Blommor & blader med örter, ätbara blommor och grönsaker i desserter kommer allt mer, Hälso boostade bullar som innehåler lite andra typer av hälsosammare ingredienser som superfood som bär, nötter och matcha och annat så vi kan njuta lite ändå utan känna oss onyttiga , Japaner, japaner med asiatiska smaksättningar som miso, matcha och ingefära som redan kommit som ny annorlunda innekrydda.

Det finns verkligen mycket för alla att kolla in på dessa mässor oavsett om ni har intresse för hem, villa och boende eller gillar bak och choklad.