Diabetes på katt ökar – flera likheter med människor

Människor och våra katter är lika försoffade, det är en av slutsatserna som förklarar varför människor och katter drabbas av typ 2 diabetes, enligt veterinär Malin Öhlund vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Projektet är finansierat via Agrias och SKKs forskningsfond och bygger bland annat på Agrias statistik om 500 000 katter.

Hittills har forskningen visat att livsstilsfaktorer som övervikt hos katter och stillasittande liv har ökat och därmed är det sannolikt att även diabetes blir allt vanligare. Men det finns också ärftliga faktorer som spelar in.

– Hos människa har man hittat mer än 70 olika gener som är kopplade till en ökad risk för diabetes. Därför är det intressant med forskningsprojektet där vi analyserar vävnadsprover från katter som haft diabetes i jakten på vilka gener som fungerar och vilka som inte fungerar. Det jämförs sedan med friska katters gener. Den vanligaste typen av diabetes hos katt liknar väldigt mycket människans typ 2-diabetes, säger Malin Öhlund.

Vissa raser är mer drabbade än andra av diabetes. Genom att analysera Agria Djurförsäkrings statistik om 500 000 katter, kan flera intressanta slutsatser dras:

Raserna burma och russian blue har förhöjd risk att drabbas. Även norsk skogkatt och abessinier har förhöjd risk, medan bengal, birma, perser, ragdoll och brittisk korthår visade nedsatt risk för diabetes. Vid en jämförelse mellan alla huskatter och alla raskatter, hade huskatterna cirka 20 % högre risk för diabetes jämfört med raskatterna. Risken att drabbas av diabetes var dubbelt så stor för hankatter som för honkatter.

– Det viktigaste kattägare kan göra är att hålla sin katt i normalt hull. Precis som för oss människor är övervikt den största enskilda riskfaktorn för diabetes. Det finns studier som visar att mellan varannan och var tredje katt idag är överviktig. Anledningarna är att katterna och vi delar livsstil i våra hem – vi äter för mycket i förhållande till fysisk aktivitet, säger Malin Öhlund.

Så förebygger du diabetes hos katt:

* Håll katten i normalt hull
* Aktivera katten och se till att den får ordentligt med motion varje dag
* Ge blöt mat istället för torrfoder – blöt mat innehåller mer vatten och ger en annan mättnadskänsla
* Håll koll på hur mycket katten äter – ge portionsgivor istället för att alltid ha torrfoder stående i skålarna
* Undvik att ge din katt samma mat som du äter – den innehåller oftast mer fett och kolhydrater

Så upptäcker du diabetes hos din katt

* Katten börjar dricka och kissa onormalt mycket
* Viktminskning är vanlig, trots att katten äter normalt eller mycket
* I ett senare skede blir katten allmänpåverkad och så småningom medvetslös. Får den inte vård i form av insulinsprutor avlider katten
Malin Öhlund kommer att medverka vid Agrias och SKKs forskningsseminarium den 21 november i Upplands-Väsby.

Källa: Agria.