Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blommor som är skänkta till bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling

Foto: Wikimedia

 

Kungliga Blomsterstiftelsen har förmedlat skänkta blommor till bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. De kommer från odlare runt om i världen.

Odlare som är godkända för konsumentmärkningssystemet Fair Flowers Fair Plants har skänkt både krukväxter och snittblommor till bröllopet. Fair Flowers Fair Plants är ett konsumentmärkningssystem som garanterar att blommorna är producerade med stränga krav på både miljö och arbetsvillkor för anställda i odlingarna. Blommor märkta med Fair Flowers Fair Plants säljs idag i 10 länder i Europa och produktionen kan komma från alla godkända odlare oavsett nationalitet.

Fair Flowers Fair Plants är en internationell stiftelse utan vinstintresse ägd av producenter, handeln, fackföreningsrörelsen och frivilligorganisationerna tillsammans.

Systemet kontrolleras av oberoende ackrediterade inspektörer under observation av fackföreningsrörelsen och frivilligorganisationerna. För mer information se hemsidan

www.fairflowersfairplants.com

Skånska producenter har till bröllopsfestligheterna skänkt krukväxter med en mycket speciell bakgrund. Kungens farmor, prinsessan Margareta, tog hit plantor från England som hon planterade i Sofiero Slottsträdgård utanför Helsingborg. Denna växt är namngiven efter Sofiero. Plantorna finns med under bröllopshelgen i flera olika storlekar.

Colombianska odlare har skänkt 40 000 snittblommor av olika sorter till bröllopet. Bland dessa finns en speciell blomma som normalt inte kommer till Sverige utan enbart är avsedd för export till Japan.

De första blommorna kom till Slottet i Stockholm i förra veckan och de sista skänkta blommorna kom till Slottet under tisdagen 15 juni.

Kungliga Blomsterstiftelsen bildades efter succén med blomsterdekorationerna till H.M. Konungens 50-årsfirande 1996. Stiftelsen har därefter bl.a. medverkat vid 25-års jubileet av trontillträdet 1998, Millenniumfirandet på Slottet och H.M. Konungens 60-årsfirande.

Kungliga Blomsterstiftelsen har också genom olika kampanjer, exempelvis Azaleakampanjen varje år i november samlat in och bidragit med medel till Victoriafonden inom Radiohjälpen. Hitintills har Kungliga Blomsterstiftelsen bidragit med ca 7 miljoner kronor till Victoriafonden. All verksamhet är helt ideell.

Källa: Kungliga Blomsterstiftelsen