Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Humanitär kris på Samos – hjälp oss hjälpa!

Nu startar Refugees Welcome to Gothenburg den ideella föreningen Refugees Welcome to EU, för att hjälpa människor som flyr till Europa. Våra första insatser sker på den grekiska ön Samos, där behoven är enorma.

Vi behöver hjälp att hjälpa! Stöd oss på bankgiro 5053-9964. De insamlade medlen går bland annat till inköp av sovsäckar, tält, varma kläder, regnskydd och mat.

Refugees Welcome to Gothenburg har under två månaders tid stått på Centralstationen och välkomnat flyktingar till Göteborg. Nu tar nätverket ytterligare ett steg för att välkomna medmänniskor på flykt till Europa, och grundar den ideella föreningen Refugees Welcome to EU. Beslutet togs efter att en av RWTG’s volontärer varit på plats på ön Samos i Grekland och uppmärksammat den ohållbara situationen där.

Samos ligger bara några kilometer från Turkiet. I oktober kom i snitt över 1 000 personer om dagen till ön i undermåliga flottar, och siffran tros öka. De som lyckas överleva den farliga båtresan möts av flyktingläger där det är brist på precis allt.

– Det råder katastroftillstånd på Samos. Tusentals flyktingar trängs på öns två läger där det saknas mat, vatten, värme, toaletter och volontärkraft. Nu kommer vintern och läget blir allt mer akut. Volontärer på plats har bett om vår hjälp och självklart ska vi hjälpa till, säger Evelina Eriksson Backhurst, styrelseordförande i Refugees Welcome to EU.

Samos har än så länge fått begränsat med resurser från de etablerade hjälporganisationerna. Refugees Welcome to EU ser här en tydlig lucka att fylla, precis som Refugees Welcome to Gothenburg gjorde i Göteborg för ett par månader sedan. Nätverkets första prioritet blir att bidra med sovsäckar, tält, filtar, liggunderlag, varma kläder och mat till de båda lägren på ön.

– Vi kommer att se till att de flyktingar som kommer till Samos får en bättre start i Europa. Men vi klarar det inte utan ekonomisk hjälp, därför drar vi även igång en insamling, säger Evelina Eriksson Backhurst.

Privatpersoner och företag kan stötta föreningen genom att skänka ett bidrag till bankgiro 5053-9964. På facebooksidan Refugees Welcome to EU uppdateras kontinuerligt hur medlen används.

Dela gärna vår insamlingsfilm via länken nedan.

För mer information kontakta Evelina Eriksson Backhurst, styrelseordförande i , telefon 0702-460499, eller Abu Hamza, en av initiativtagarna till föreningen, telefon 0707-977759.

Refugees Welcome to EU är en ideell förening som med bas på den grekiska ön Samos hjälper människor som flyr till Europa. Stöd oss via bankgiro 5053-9964.