Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Foto: David Spak / PP-press

Hela den här kärlekssagan började egentligen 2002 när Prinsessan Madeleine gick in på Daniels gym i Stockholm. Madeleine tipsade Kronprinsessan om att börja träna där och Victoria träffade således sin Prins av folket.

Idag den 19 juni är en minnesrik dag för släkten Bernadotte.
Kungen och Drottningen gifte sig 19 juni 1976, Kronprins Oskar, senare Kung Oscar I, gifte sig med Josefina av Leuchtenberg den 19 juni, 1823. Kronprins Karl, senare Kung Karl XV, gifte sig med Lovisa av Nederländerna den 19 juni, 1850.

Kronprinsessan anlände till Storkyrkan 15.30 där hon leddes fram till Daniel av sin far Kungen. Det var en otroligt fin och högtidlig vigselceremoni och efter äktenskapslöftena så kunde man se Daniel torka en tår ur ögat. Mot slutet av ceremonin så framförde Agnes Carlsson och Björn Skifs den nyskrivna sången ”When you tell the world you´re mine” som är skriven just för detta tillfälle av Jörgen Elofsson.

Efter vigseln så åkte brudparet i en öppen vagn i en 7 km lång kortege runt i Stockholm och den avslutades med en båttur som ledde fram till festlokalen vid Stockholm slott.

Victoria och Daniel ska göra samma båtfärd som Kungen och Drottningen gjorde 1976 i den kungliga slupen Vasaroden. Första gången som slupen gled över strömmen var en solig dag i juli 1774. Ett 20-tal sjömän hårdtränar vid Fjärde sjöstridflottiljen i Bergaflottan inför rodden över Strömmen. Vasaroden är 18 meter lång och väger 12 ton

Victoria Ingrid Alice Desiré tog Olof Daniel Westling till sin äkta make.
Från och med nu så har inte Daniel något efternamn utan kommer att tilltalas med Prins Daniel, Hertig av Västergötland. Han fick även Serafimerorden i Storkyrkans vapenhus och blev således även riddare av Serafimerorden på sin bröllopsdag.

I år 2010 är det 200 år sedan som den första Bernadotten valdes till svensk tronföljare.