Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Loranga, Masarin och Dartanjang till Rydaholm

Foto: Wikimedia



I Loranga, Masarin och Dartanjangs värld styr barnens fantasi och vad som helst kan hända. Och gör det när Originalteatern i samarbete med Folkets Hus och Parker tar Barbro Lindgrens populära figurer till landets sommarscener.

”Barnen skrattade så att de skrek åt Loranga, Masarin och Dartanjang i Björneborgs folkets park” skrev Nya Wermlands Tidningen efter premiären i Skärblacka, och uppsättningen var en stor publiksuccé under förra sommaren.  Den 23 juni spelas föreställningen på Rydaholms Folkets Park.
– Det är otroligt kul att ta upp Loranga, Masarin och Dartanjang igen, säger Kristoffer Hellström i Originalteatern. Det är verkligen en levande, fantasifull och regellös historia som vi presenterar i en något förändrad och uppdaterad version jämfört med förra året.

Om man går ute i skogen ser man först ett par hus. Och sen några till. Ett garage, en lada, ett skrutthus och en skrothög. I det största huset bor Loranga och hans pojk Masarin. Åh, Loranga är en jättebra pappa. Han bryr sig inte om någonting! Loranga och Masarin har roligt nästan jämt. Inte minst när Lorangas pappa, Dartanjang, är så snurrig att han tror att han är olika saker varje dag. Och när man har ladan full av livs levande tigrar och en giraff, som brukar äta upp folks sängar, är det inte lite som händer på en dag! Originalteatern har i sin uppsättning av den klassiska barnboken inspirerats av Barbro Lindgrens otyglade fantasi och på samma gång bevarat den mångbottnade och knivskarpa dialogen. Det har resulterat i en spännande och fartfylld föreställning som roar både barn och vuxna. Loranga, Masarin och Dartanjangs liv präglas av lekglädje, spänning och galna upptåg och är en kamp mot vuxenvärldens krav.
– Det är Jens Lindvall i Originalteatern som har skrivit dramatiseringen från Barbro Lindgrens böcker, berättar Kristoffer Hellström, och vi tycker förstås det är väldigt roligt att Barbro själv tyckte om vår version. Att få möjligheten att spela för publik runt om i mer eller mindre hela Sverige ska bli fantastiskt roligt.

Originalteatern bildades i Göteborg 2005 som en fri teatergrupp av elever på Wendelsbergs Teater och Skolscen. Ensemblen består av tre av Originalteaterns skådespelare; Sven Boräng, Kristoffer Hellström och Jens Lindvall, alla tre utbildade vid statens scenskola. Föreställningen är lämplig för alla från 4 års ålder.

Skrivet om förra årets föreställning:
”…drastiska situationer i ett febrilt, musikaliskt speltempo och ett färgstarkt persongalleri.” Staffan Göthe
”…Don´t try this at home, kids”  Hallandsposten
”…Jag formligen älskar Loranga Masarin och Dartanjang” Katrineholms Kuriren”
”..Barnen satt som fastklistrade” Alingsås Tidning

”Loranga, Masarin och Dartanjang”
11 jun 2010 Norrköping, Skärblacka Folkets Hus
13 jun 2010 Degerfors, Björneborgs Folkets Hus och Park
16 jun 2010 Sala, Folkets Park
17 jun 2010 Stockholm, Järva Folkets Park
19 jun 2010 Alingsås-parken
20 jun 2010 Bromölla Folkets Hus
21 jun 2010 Kävlinge Folkets Park
22 jun 2010 Malmö Folkets Park
22 jun 2010 Lunds Folkets Hus
23 jun 2010 Rydaholms Folkets Park
11 jul 2010 Sundsvalls Folkets Hus och Park
12 jul 2010 Sandvikens Folkets Hus
13 jul 2010 Falun, Lilltorpet, IOGT-NTO
15 jul 2010 Stockholm, Tumba Hågelbyparken
25 jul 2010 Linköping, Ljungsbro Folkets Park
27 jul 2010 Örebro, Brunnsparken
28 jul 2010 Kungsbacka, Fjärås, Tjolöholms slott
29 jul 2010 Bohus-Malmöns Folkets Hus
30 jul 2010 Uddevalla Folkets Hus
31 jul 2010 Värnamo Folkets Park
1 aug 2010 Malmö Folkets Park
13 aug 2010 Göteborg, Kulturkalaset, Trädgårdsföreningen
14 aug 2010 Öregrund Fyrskeppet, Öregrunds hamn

Källa: Una promotion