Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Var fjärde svensk vill åka skidor i Österrike

62 procent av de svenskar som åker skidor vill helst åka på skidsemester utomlands, medan 38 procent väljer svenska fjällen. Österrike är det mest populära skidresmålet utomlands, följt av Italien och Frankrike. Mest sugna på skidresa utomlands är västsvenskarna, medan de i Mellansverige är mest hemkära. Det visar Tickets färska Novus-undersökning.

Att åka på skidsemester på vintern är en kär tradition för många svenskar och att åka utomlands är mer populärt än att åka inom Sverige, enligt Tickets Novus-undersökning. Av de som åker skidor vill 62 procent åka utomlands och 38 procent till svenska fjällen. I år är längtan efter skidsemester ovanligt stor.

– Det är ett ovanligt stort sug efter skidresor i år, vilket kan ha att göra med den ovanligt milda hösten. Allra helst åker svenskarna utomlands och Österrike är den klara favoriten, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Skidsemestrar är mycket populärt i alla åldersgrupper. Ju yngre man är desto större är önskan att åka utomlands. Den enda gruppen som väljer svenska fjällen framför utlandet på skidsemestern är de äldre, 65-79 år (se tabell nedan), enligt Tickets Novus-undersökning.

Bland barnfamiljer är skidresor populärt och resandet till flygplatser i närheten av skidorter, som till exempel Salzburg, Geneve, Zürich och Turin, har ökat med 11 procent i snitt inför sportlovet 2016 jämfört med samma tid i fjol, enligt Ticket Privatresors statistik.

– Familjer med mindre barn väljer ofta svenska fjällen, för att sedan söka sig till exempelvis Alperna när barnen blir större, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

En majoritet av svenskarna gillar skidresor och bara 41 procent av svenskarna säger att de inte åker på skidsemester, enligt Tickets Novus-undersökning.

De regionala skillnaderna är stora, även om Österrike är mest populärt av de utländska resmålen i alla svenska regioner. Stockholmarna väljer i större utstäckning än övriga svenskar att åka västerut, till USA och Kanada, medan de i Mellansverige är ovanligt sugna på Norge och Sverige. Smålänningarna gillar Kanada mer än övriga svenskar. Västsvenskarna är överhuvudtaget mest sugna på utomlandssemester på skidor och Sydsvenskarna blickar mot alperna. Norrlänningarna väljer Frankrike mer än svensken gör överlag. Se analys och topplistor nedan.

H it vi vill svenskarna helst åka på skidsemester utomlands

1. Österrike 24%

2. Italien 10%

3. Frankrike 6%

4. Kanada 6%

5. Norge 4%

6. Schweiz 4%

7. USA 4%

8. Japan 2%

9. Annat 2%

Utomlands: 62 procent Sverige: 38 procent

Källa: Tickets Novus-undersökning, 1015 respondenter. Siffrorna visar hur många procent av svenskarna som helst väljer att åka skidor i respektive land, av alla de som uppgett att de vill åka skidor på semestern.

Så vill  svenskar i olika åldrar åka på skidsemester ( i procent)

Sverige             Utomlands             Åker ej              Vet ej

18.-29 år             16                        47                        29                        9

30-49                  19                        35                        39                        6

50-64                  14                        26                        50                        9

65-79                  22                        16                        47                        13

Källa: Tickets Novus-undersökning, Siffrorna anger hur stor andel i procent som vill åka skidor i Sverige, utomlands, som inte åker skidor i Sverige och som inte vet.

Analys – regionala trender

Västsverige – mest sugna på utlandsresa

De som bor i västra Sverige är tillsammans med de i Sydsverige mest sugna på att åka utomlands på skidsemester jämfört med övriga Sverige. Hela 79 procent av västsvenskarna vill helst åka på skidsemester utomlands, medan 21 procent vill åka inom Sverige. Här är Österrike, Italien och Schweiz mest populärt att åka till.

Hit vill de i Västsverige helst åka på skidresa utomlands

1. Österrike 29

2. Italien 12

3. Schweiz 10

4. Frankrike 7

5. Japan 5

6. Norge 5

7. USA 5

8. Tyskland 2

9. Kanada 2

10. Annat 2

Utlandet: 79 Sverige: 21

Norrland – gillar Frankrike mer än övriga regioner

Helst vill Norrlänningarna semestra utomlands, 55 procent uppger detta i Tickets Novus-undersökning. Nästan lika många, 45 procent, vill åka på skidsemester i Sverige. Österrike ligger högst på topplistan över mest populära utlandsdestinationer. 10 procent av norrlänningarna föredrar skidsemester i Frankrike, vilket är fler än i övriga regioner i Sverige och än i landet totalt, där 6 procent säger att de föredrar Frankrike.

Hit vill de i Norrland helst åka på skidresa utomlands

1. Österrike 19

2. Frankrike 10

3. Kanada 8

4. Italien 6

5. Norge 2

6. Schweiz 2

7. Tyskland 2

8. USA 2

9. Japan 2

10. Annat 2

Utomlands: 55 Sverige: 45 procent

Stockholm – vill helst åka västerut.

Stockholmarna vill mer än befolkningen i andra regioner i Sverige åka västerut. 17 procent vill helst åka till Kanada och USA. Även här är Österrike i topp, följt av Italien. Stockholmarna gillar utlandssemester i skidbacken mer än den genomsnittlige svensken. 69 procent vill helst åka utomlands på skidsemestern och 31 procent till Sverige.

Hit vill Stockholmarna helst åka på skidsemester utomlands

1 Österrike 22

2 Italien 16

3 USA 9

4 Kanada 8

5 Norge 3

6 Frankrike 3

7 Schweiz 3

8 Annat 3

9 Japan 2

Utlandet: 69 procent Sverige: 31 procent

Småland och öarna – Kanada lockar

Österrike är mest populärt att åka till på skidsemestern utomlands, om de som bor i Småland får välja. Annars sticker Småland ut för att fler vill åka till Kanada – 9 procent. Ingen annanstans är Kanada så populärt. Även smålänningarna är väldigt sugna på utlandssemester i skidbacken – hela 65 procent uppger att de helst vill åka utomlands, medan 35 procent föredrar Sverige.

Hit vill de som bor i Småland och öarna helst åka på skidsemester utomlands

1. Österrike 38

2. Kanada 9

3. Norge 4

4. Italien 4

5. Schweiz 4

6. Frankrike 2

7. Tyskland 2

8. USA 2

Utlandet: 65 procent Sverige: 35 procent

Mellansverige – mest hemkära

De som bor i Mellansverige ovanligt sugna på skidresor till Norge och Sverige, om man jämför med övriga regioner. 6 procent vill gärna semestra i Norge och 46 procent vill helst skidsemestra i Sverige, vilket är högst andelar av alla regioner. Mest populärt är Österrike, 18 procent, följt av Italien och Norge.

Hit vill de i Mellansverige helst åka på skidsemester utomlands

1. Österrike 18

2. Italien 10

3. Norge 6

4. Kanada 6

5. Frankrike 4

6. USA 4

7. Schweiz 2

8. Tyskland 2

9. Japan 2

Utlandet: 54 procent
Sverige 46 procent

Alpländerna mest populära i Sydsverige

7 av 10 som bor i Sydsverige vill helst åka utomlands på skidsemestern. Alperna är populärt och allra mest populärt är Österrike, följt av Italien, Frankrike och Schweiz. Inte alls lika många väljer resmål längre bort, som Kanada och USA, när de uppger vilka länder de helst vill resa på skidsemester till.

Hit vill de som bor i Sydsverige helst åka på skidresan utomlands

1. Österrike 24

2. Italien 9

3. Frankrike 9

4. Schweiz 5

5. Kanada 5

6. Norge 3

7. USA 3

8. Annat 2

Utlandet: 72 procent, Sverige: 28 procent

Källa: Tickets Novus-undersökning med 1015 respondenter. Siffrorna visar hur många procent av svenskarna som helst väljer att åka skidor i respektive land, av alla de som uppgett att de vill åka skidor på semestern. I siffrorna exluderas de som svarat att de inte vet och att de inte åker skidor.

Källa:  Ticket Privatresor.