Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

– Hallå, du tappade nåt!

Foto: Linda Lundin

Den här veckan startar en affischkampanj* för ett snyggare Stockholm med temat det personliga ansvaret. Allt för många stockholmare väljer att slänga kaffemuggen och fimpen på gatan eller lämna kvar picknickresterna på gräsmattan.

Förra årets skräpmätning visar att det på stadens gator i genomsnitt finns 3,2 skräpföremål per 10 kvadratmeter.

Stockholms stad satsar cirka 100 miljoner kronor varje år på att hålla staden ren och vacker och varje sommar förstärks städningen med både maskinella och manuella insatser. I år görs även en arbetsmarknadspolitisk insats med praktikanter som så kallade Stockholmsvärdar och sommarjobbande ungdomar som parkvärdar. Stockholmsvärdar och parkvärdar förstärker den normala städdriften och städar under dagtid på vardagar.

– En fungerande städning är en del, men minst lika viktigt är att var och en tar sitt ansvar och inte skräpar ned. Vuxna människor borde veta bättre än att kasta fimpar, kaffemuggar och matrester i parker och på gatan, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd (M).

* Affischer finns på stadens informationstavlor under vecka 25-27 och på p-automaterna vecka 26-27. Cafévykort finns på 40 caféer i Stockholm stad 1/6-15/7.

Källa: Stockholms stad