Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gemensam nordisk narkotikastrategi

Foto: Wikimedia
Under måndagen den 21 juni träffades de nordiska hälsoministrarna i Ålborg för att bland annat diskutera frågan om en gemensam nordisk narkotikastrategi.

En effektiv narkotika- och dopningspolitik minskar nyrekryteringen till missbruk, förmår fler missbrukare att upphöra med sitt missbruk och minskar tillgången till narkotika. Detta är avgörande för att nå målet om ett narkotikafritt samhälle och ett gott samarbete över landsgränserna är en förutsättning för att nå dit.

– Man kan konstatera att de nordiska länderna valt lite olika vägar för att möta narkotikaproblemet. Exempelvis har Norge valt att införa injektionsrum och diskuterar att starta heroinförskrivning, något som redan införts i Danmark. Det säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson som tydligt markerade vid mötet att det inte finns något stöd för att introducera sådana insatser i Sverige.

– Skadelindrade åtgärder kan minska lidande och död, men signalgivandet till missbrukaren måste vara tydligt: vi hjälper dig gärna, men inte med ditt missbruk, kommenterar Maria Larsson.

Maria Larsson betonade att hon ger stöd till Nordens Välfärdscenters arbete med att till hösten presentera en kunskapssammanställning på området och att hon välkomnar det uppdrag Nordiska ministerrådet gett till Nordiskt Narkotikaforum för att se om det är möjligt att ta fram en nordisk narkotikastrategi.

– En av de utgångspunkter jag skulle vilja slå fast i en nordisk strategi är att en utveckling som innebär att narkotika tillåts hota individers hälsa, livskvalitet och trygghet samt på sikt också den allmänna välfärden och demokratins utveckling inte kan accepteras, säger Maria Larsson. Jag skulle också glädjas åt ett gemensamt nordiskt ställningstagande för att alla behandlingsmetoder och alla förebyggande insatser som riktas till missbrukare ska ha hög evidens.

Ministrarna enades om att frågan om en gemensam strategi ska beredas på tjänstemannanivå under hösten för att sedan tas upp för beslut under det finländska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet nästa år.

Källa:  Socialdepartementet