Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Melodifestivalen i Gävle

Molly Sandén sjöng balladen Youniverse i Gävle. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.Photo Passion AB.
Molly Sandén sjöng den vinnande balladen Youniverse i Gävle. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

På lördagen avgjordes sista delfinalen i melodifestivalen och Gavlerinken Arena i Gävle var fullsatt. Den avgjordes efter en tuff kamp mellan flera kända och okända stjärnor. Molly Sandén och Frans Jeppsson Wall blev de stora vinnarna som tog finalplatserna. Panetoz och Dolly Style knep andra chansen platserna.

När melodifestivalens delfinal i Gävle drog igång på lördagen var det fullt av glada människor i Gavlerinken i Gävle. Det börjar med att Gina och Sarah gör en introduktion som vanligt med ett shownummer med  disco vibbar – Du och jag tillsammans igen. Med dessa vid rodret igen så blir det både skojigt och glada återblickar från då de jobbade ihop som programledare för några år sen.

Denna deltävling börjar med lite tyngre tongångar då första bidraget presenteras – hårdrocksbandet Eclipse med låten Runaway!

Det är fyra coola killar som verkligen satsar på denna musik och nu är här för att ge folket en dos av riktig hårdrock. Perfekt forum att spela sa de på bästa sändningstid live i Tv-rutan! De kan ju också möta publik som kanske inte lyssnar normalt på denna typ av musik. Så här kommer en bra stora chans att bredda sin publik lite extra.

Pyrotekniken var på plats som sig bör. Med eldflammor som synkade även med trummorna som snygg effekt och gitarrerna som var lite mer distade för få den rätta heavy metal ljudet. Runaway är en riktig heavy metal låt som inte specialanpassats till melodifestivalen annat än treminutters regeln såklart. Det kanske går hem i stugorna , men frågan var hur många som gillade de nog för att rösta. Man måste äga kameran, flörta med publiken därute och nå folket därhemma såklart.

Dolly style kommer sen med sin svängiga poplåt – Rollercoaster! Dessa tre tjejer sticker ju verkligen ut med sina färgglada peruker och kläder och säger att de tycker alla ska acceptera sig själv och inte bry sig om vad andra tycker så mycket, som hur man ser ut eller är som person.

Molly, Polly, Holly är Dollystyle!
Dolly style har en lite mognare stil denna gång och låten kommer med en riktigt smittsam slagkraftig melodi. Kommer kanske  få många  att sjunga med i melodin .
De ha en kul scenshow med roterande lampor och massa dansare och ljuseffekter och konfetti så klart.
Tyvärr var det lite kvalitetsbrist på sången, men de är ju inte så rutinerade eller duktiga kanske.

Martin Stenmarck kommer tillbaka till Melodifestivalen med den klassisk balladen – Ta mig tillbaka som lämnar en del att önska kanske.
Ta mig tillbaks är en ganska typisk ballad som tyvärr saknar lite av Martins bästa egenskaper. Nånting fattas och det blir lite för slätstruket och lamt nästan. Sticker inte ut eller ger nåt speciellt. Han lever nästan nu lite för mycket på forna meriter och popularitet i svenska folket. Låten ger inte ger så mycket mersmak.

Gina och Sarah visar sen hur man sjunger i ballader på olika sätt. Det är ju fantastiskt bra gjort av Sarah, som visar vilken otrolig sångerska hon är.

Linda Bengtzing Killer girl är en ganska tuff låt från henne som verkligen är på bettet…
Man undrar nästan om hon alltid är så där tuff och vågad. Eller är det bara en sida? Tyvärr inte hennes bästa framträdande eller show kanske, men hon skriker till lite kort hur hon älskar det här direkt efter låten. Vi får se hur folket gillar det denna gång.

Frans gick direkt till final med sin låt If Im Sorry. Foto: Sweden Photo Passion AB.
Frans gick direkt till final med sin låt If Im Sorry. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Frans (Jeppsson Wall) (Han gjorde faktiskt Zlatan hyllningslåten när han var 10 år yngre som blev en stor hit.)
Låten heter If im sorry och har lite skön baktakt som gör den lite mer myslåt än melodifestivallåt kanske. Men många kommer gilla Frans här tror vi.

Lena Endre gjorde en knasig tolkning av Linda Bengtzings låt Jag ljuger så bra…

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Panetoz gick till andra chansen med sin tempofyllda låt – Håll mig hårt. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Panetoz – Håll om mig hårt är en riktig pang låt med full fart och tempo verkligen.
De är ständigt där för att underhålla eller dra igång en fest. De lyckas nog verkligen med denna supersnabba och lite galna partylåt. Deras dansanta låt kommer säkert att bli en favorit i sommar oavsett hur det går i melodifestivalen.

Molly Sandén nya powerballad Youniverse är lite mystisk och har en fantastiskt snygg scenshow med mycket vitt ljus och skön sång. Lite osäker först om den slår igenom direkt, men när jag sett den igen så känns det rätt som starkt final bidrag. Hon är ju klockren och sätter showen utan att missa någonting. Underbar tjej med en hög potential verkligen. Snygg och skön show som ger mersmak !

Hon har ju varit med och tävlat förut och kunde nog slappna av mer denna gång. Nu verkade hon må lite bättre också än senast så borde ju inte bli annat än succé tycker vi nog alla. Hon har ju tippats som en favorit av många innan och levererar som vanligt det som behövs.

Gina kommer med klassiska orden , vi har ett resultat…

Dolly Style går vidare som första låt  till omröstningen.

Molly Sandén, Eclipse , Panetoz och  Frans tar sig också vidare till  andra omröstningen.

Det innebar att Martin och Linda Bengtzing fick lämna tävlingen

Sarah Dawn Finer gör en akustisk version på i remember love som ger folk en riktig skön återblick på hennes stora genombrått som vår bästa balladdrottning.

Gina och Sarah får även visa upp lite gamla minnen från förr med en uppdatering av några gamla favoriter i repris; som de lite udda ”Tittare där hemma” som vi fått träffa under tävlingen.

Gina och Sarah framhöll sen att Melodifestivalen ska vara för hela svenska folket och alla får vara med och det ska vara en fest för alla i Sverige. De sjunger sen ett specialskrivet nummer med en slags hyllning till Svenska folket. De gör några kända låtar översatta till olika språk tillsammans med Jon Henrik med sin egna jojk som kommer in på slutet. Snyggt och ganska fint gjort faktiskt.

Sen är det dags att avslöja de som går till andra chansen.
Till den går till slut de båda färgglada grupperna Panetoz och Dolly Style.

Det står sen mellan hårdrockarna Eclipse och unge Frans om vilken som går direkt till finalen eller får lämna tävlingen för denna gång.

Det blev inte helt oväntat Frans som knep finalplatsen. Eclipse fick inte fram tillräckligt med röster så de slutade på en femte plats i Gävle. De var glada att de fick visa upp sin lite tuffare hårdrock för svenska folket iallafall.

Finalister blir då Molly Sandén och den unge killen Frans som fick mycket kärlek från folket ikväll.