Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jesper Björnlund segrade i världscupen i puckelpist i Åre

Jesper Björnlund, svensk puckelpist stora stjärna inledde tävlingarna i Åre med en åtråvärd seger. Han behåller därmed sin andra plats i den totala världscupen och har knappat in på ledaren Dale Begg-Smith, Australien.

–          Satsar man stort vinner man! Det här var ett åk med fullt ös och efter förmiddagens nervösa kvalåk kändes det grymt att få göra det här på hemmaplan. Att beskriva den lycka man känner är svårt. Farsan och syrran är på plats och alla polare – ja, det är grymt och jag är glad säger Jesper Björnlund.

–          Jag måste se till att vara på plats oftare. När jag var i Finland och på OS i Turin då blev det bra resultat. Det blir dock lite dyrt att turnera runt för att bringa Jesper tur säger pappa Leif Björnlund, lycklig och stolt pappa.

För de övriga svenska åkarna gick dagen i moll, förutom för debutanten Ludvig Fjällström som gjorde ett fantastiskt åk, men som hamnade precis utanför finalplats. I morgon, lördag tävlar de svenska landslaget i parallellpuckelpist i Åre, därefter väntar en avslutande världscupfinal i spanska Sierra Nevada.

Fakta om Freestyle
Världscupen i puckelpist är en av de mest spektakulära tävlingsgrenarna inom skidåkning och blev officiell OS-gren 1992. Freestyle puckelpist är en actionfylld bedömningssport där optimal skidteknik, höga hastigheter och luftakrobatik genomförs under svårast tänkbara förhållanden. Tävlingsbackens lutning är 26.5 grader. Åkarna skall genomföra ett så snabbt- och tekniskt fulländat åk som möjligt, göra två olika hopp och bedömas av en domarpanel.

Tävlingsprogram:
Lördag 13 mars
Damer parallellkval: 09.00
Damer parallellfinal: 13.30
Herrar parallellkval: 11.15
Herrar parallellfinal: 14.00
Prisutdelning: 14.40