Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Genrep inför Mello-finalen

publik1
Det var oroligt och rörigt i publiken under genrepet på fredagkvällen, mycket springande och hoppande. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Nu ikväll ska det avgöras vem som får åka till Eurovision. Så det är väl flera som är nervösa. Trots att hälften av låtarna är ballader så återfinns alla de bästa låtarna bland icke-balladrena.

Ikväll är det dags att utse Sveriges representant i årets Eurovisionsschlagerfinal ( 9 stavelser och 6 konsonanter i rad) som får göra den spännande resan ända till Globen. Det har under tävlingen pratats om ifall schlagern är död. En musikkritiker från Sveriges Radio som gästade en av deltävlingarna sa bestämt att schlagern lever i högönsklig välmåga. Frågan är var den finns i så fall. I Melodifestivalen är det tämligen tunnsått med schlager. Christer Lindarws After Dark åkte ju ut, vilket gjorde honom upprörd. Han sa att deras fans inte vet hur man röstar, vilket enligt Jonas Gardell beror på att de är döda allihopa. Om Christer Lindarw ser det numret börjar han väl tugga fradga. After Dark hade framgång med sin La Dolce Vita för några år sedan, men det var som sagt för några år sedan.

Numera är det ballader som gäller, i väldigt stor skala. Det är till och med en fördel att inte ha en ballad för då sticker man ut. Av årets 12 låtar i final så är hälften ballader. Balladsångarna sjunger ju bra men det blir tröttsamt i längden. Ett stort undantag är Wiktoria med sin låt ”Save me”. Det är en ballad som går ut näst sist men är ändå njutningsfull att höra. Hon sjunger bra och kraftfullt, och det är kraft i låten. Hon kom från ingenstans och gick direkt till final. Hon har tidigare varit med i Lilla Melodifestivalen men inte i Idol.

När Boris René efter två ballader kommer ut och sjunger sin svängiga ”Put Your Love On Me” känns det som en lättnad. ”Äntligen lite fart!”. För honom står det tydligen just nu och väger mellan fotbollen och musiken. Det är icke-balladerna som är de bästa låtarna. Som SaRaHas Afrika-inspirerade Kizunguzungu som framförs på engelska och swahili. Den fick min 80-åriga mamma att rösta i Melodifestivalen för första gången någonsin.

Panetoz som slog igenom stort sommaren 2012 med ”Dansa Pausa” och var med i Melodifestivalen 2012 med ”Efter solsken” gör nu ett nytt försök att ta sig till Eurovision och vidare ut i Europa. De tog sig via Andra Chansen till final. Låten ”Efter solsken” var rätt tråkig men årets låt, Håll om mig hårt, är en farlig konkurrent till publikfavoriten Frans, som har en tämligen medioker låt. Frans fick väl bara vara med för att det i år är exakt tio år sedan han kom med sin Zlatan-låt. Den var inte heller mycket att ha.

Men Aftonkurirens absoluta favorit är Ace Wilder med Don´t worry. Den påminner om hennes förra låt ”Busy doing nothing” fast mer genomarbetad. Det är en fulländad låt med inslag av både jazz och disco. Vi håller ett varningens finger för den.

Det var oroligt och rörigt i publiken under genrepet på fredagskvällen, mycket springande och hoppande. Fotografen hade stora  problem få några bra  bilder av artister och scenen.  Att artister ber folk stå upp och dansa är normalt men nu blev det ståplats eller lekpark genomgripande under showen.