Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Melodifestivalen 2016 final i friends arena var tät och spännande

Frans vinner finalen i melodifesetivalen. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Frans vinner finalen i melodifestivalen 2016. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Det blev en spännande final i Melodifestivalen på lördagen i Friends Arena. Det var fullsatt och alla fick se en ny stjärna vinna finalen. Debutanten och folkets favorit Frans vinner finalen efter stor spänning in i det sista. Oscar Zia och Ace Wilder tog platserna strax efter. Kvällen avgjordes på sista rösterna och en tagen men ändå sansad vinnare får nu äran att representera Sverige i Eurovision. Det blev alltså 17 åriga stjärnskottet Frans Wall Jeppsoon med sin If I were sorry som vinner ikväll..

Det var dags för melodifestivalen stora final i den stora festsalongen i Friends arena som var fullsatt såklart med många festivalsugna i publiken. Både barn, ungdomar och vuxna hade klätt upp sig lite speciellt för mellokänslan med mycket glitter ,boa ,starka färger och annat som party hattar och såklart favoritens namnskyltar.

Svts sändning började lite kul med en tungviktare som skådespelaren Stina Ekblad som presentatör låter lika galet som det är kul. Programledare är som vanligt Gina Dirawi och hjälps denna final av youtubaren William Spetz. Det är skönt drag i publiken i Friends Arena och vi väntar bara på att Gina och William ska dra igång showen.

Sverige nu kör vi! Publiken ropar med och applåderar som de ska!

Första bidrag ut är:

1. Panetoz – Håll om mig hårt. De här killarn har rena gympa passet på sceen när de kör den mycket snabba låten -Håll mifg hårt. De dansar, hoppar och springer från scen till en avsats och skojar med folk och kameran innan de springer tillbaka för mer dans. Fart och fläkt är vad som levereras i massor. De har ett lite väl högt tempo för oss över 30 kanske men det är alltid roligt se deras enorma glädje på scenen och de gör arenan till en stor fest .

2. Lisa Ajax – My heart wants me dead. Idolvinnaren Lisa får denna gång jobba hårt med detta tuffa startfält. Efter Panetoz energiska låt kan det vara nackdel att dra igång en ballad men hon har ju lyckats med det mesta förut så vi får se hur det mottas i stugorna. Hon är ju klockren som artist även om den här gången kan det bli för svårt för henne, så tror vi hon kan vinna med en mer tempofylld poplåt.

3. David Lindgren – We are Your tomorrow. Det här är hans tredje raka final. Så han vet hur man ska göra det. Med stil och sköna dansmoves och en snygg lasershow gör han vad han kan bäst. Tyvärr tror jag låten inte är tillräckligt bra för att nå ut till alla i stugorna.

4. SaRaha – Kizunguzungu. Hon har ju tagit oss alla med en stor dos afrikansk energi och känns som en vinnare lite redan innan finalen. Tyvärr är det lite tufft motstånd ikväll ,men det känns som ska kunna gå bra för henne framöver även om inte blir full pott i kvällens final. Låten har en riktigt smittsam melodi fast kan vara lite svårt att uttala orden Kizungu -zungu.

5. Oscar Zia – Human. Det här gör han mycket bra Oscar även om rösten ibland inte verkar hänga med. Låten är bra och showen passar honom mycket bra. Det är lite mörkt tema men han får det att lysa upp lite med sin energi och utstrålning på scenen. Han har verkligen vuxit i rollen som showartist när han nu gör sitt tredje framträdande i Melodifestivalens final. Hunger kan gå hela vägen om det vill sig.

6. Ace Wilder – Don´t worry. Detta kan vara kvällens vinnare. Hon har fått mycket bra respons från många håll och kanter. Vi tror hon kommer vara med och fighas om segern med Molly, Oscar och Folkets nya favorit Frans? Det är en skön upptempolåt som sitter som en smäck , takten är lagom och man vill gärna höra mer av Ace. Hon har gjort en häftig show som passar hennes låt galant med både kuber som byter position eller var det Ace som hoppade mellan dem? Det är snyggt och ger en fin effekt. Med lite skön dans så blir det lite klassisk mello avslutning på låten som höjer den ett snäpp till. Lycka till Ace får vi väl säga.

Linda Woodruff är tillbaka med ett inslag för EBU. Alltid lite småknasig och rolig och har vissa svårigheter uttala de svenska orden. Hon är mycket rolig och speciellt kul när hon testar våra traditionsenliga Sill, potatis och nubbe. Lite för mycket nubbe där kanske.

7. Robin Bengtsson – Conztellation prize. Robin gör en lite annorlunda låt med en lite udda titel. Men det är skönt att höra hans sång som sitter bra och låten känns som en liten hit. Får se hur långt han kan nå i detta tuffa startfält.

8. Molly Sandén – Youniverse. Ho är ju vacker som en dröm i sin coola outfit och har en riktigt skön sång. Det är lite mystisk show med snygga effekter , vind och ljusmaskiner jobbar hårt. Snyggt och vackert. Är en av de stora favoriterna inför melodifestivalen. Har nu fått mer konkurrens och är nog skönt slippa favoritskapet också. Hon ser och utstrålar mycket glädje när hon sjunger och känns som en vinnare nästan oavsett resultatet.

9. Boris René – Put your love on me. Det här är ett soul stänkande popsnöre som är medryckande ett tag, men tappar efter ett tag. Blir tyvärr lite tjatig efter ett tag. Han gör det bra showmässigt med dans och allt, men låten kanske inte gör honom rättvisa tyvärr.

10. Frans – If I were sorry. Det här är väl showen som ingen talar om då allt fokus är på Frans och hans charmiga utstrålning. Bakgrunden växlar från svart till ett enkelt möster av små lampor där nåt ord dyker upp som enda effekt. Sparsmakat så det räcker, men väldigt smart kanske och gör nog att Frans sticker ut lite mer i dessa effekttunga shower. Han har blivit hyllad i medier och många håller han som favorit ikväll.. Vi får se vad de andra kan göra åt saken och vad ska utländska juryn rösta.. Blir spännande att se.

11. Wiktoria – Save me. Skön Country doftande poplåt med mycket visuell effekt där hon står stilla och olika färger och bilder projiceras på hennes speciella outfit , nu är den vit istället för hudfärgad som var tidigare. Såg lite väl naket ut kanske? Det är snyggt och lite skönt tempo som lyfter efter ett tag. Hon kanske skulle tjänat några röster om gjort det annorlunda med dansnummer eller lite mer rörelse på scen helt enkelt, några dansare kanske. Kul snygg idé dock och hon är ju riktigt duktig med tanke på är debutant i dessa sammanhang som nog kommer nå rätt långt.

12. Samir och Viktor – Bada nakna. Kul och lite galet bidrag som fått många att sjunga med i denna trallvänliga poplåt med lite modern ton. Nästan som en kampsång ,allsång eller fyllsång kanske i refrängen.. Lite tveksam dock till deras insats sångmässigt… Låten blir nog sommarplåga såklart, men här räcker den nog inte så långt. Utländska juryn fattar nog inte vitsen med denna låt alls.

Alla bidrag framförts någorlunda klanderfritt där knappt nån gjort några fel, både de rutinerade och debutanterna kunde leverera trots pressen med direktsändning i finalen. Artisterna här gjorde de de skulle bra trots nervösa.

Pernilla August och Michael Nyqvist är ju underbara när de läser låten ”Kom” av Timoteij. Låter riktigt knasigt men roligt.

Professor Gardell redogör för årets Mello. Gardells schlagerskola är ju klockren för det mesta. Nu blev det live från scenen som lite extra krydda på finalen. Får se om han kommer göra som han sa och återvänder med ett eget bidrag nästa år.

Måns Zelmerlöw sjunger Heroes, på ett mer avskalt sätt. Han har här ersatt animerade killen med en riktig pojke med luva och skön sångröst. Det blir sen en barnkör som ackompangerar honom mycket vackert..

Utländska juryns röster presenteras:

12 poäng från Bosnien: Frans.
12 poäng från Cypern: Frans.
12 poäng från Vitryssland: Oscar Zia.
12 poäng från nederländerna: Ace Wilder.
12 poäng från Estland: Frans.
12 poäng från Israel: Wiktoria
12 poängt från Italien: Ace Wilder.
12 poäng från: Ace Wilder.
12 poäng från Frankrike: Frans.
12. poäng från Norge: Wiktoria.
12 poäng från Australien: Ace Wilder.

Nu är 50% av rösterna utdelade, det är dags för era röster. Nu ligger Oscar Zia etta, Frans tvåa och Ace Wilder trea.

Visar sen en kavalkad av bidrag genom dessa 15 åren med ”nya melodifestivalen”.

Nästa är tittarnas röster!

5,9 % 28 poäng till David Lindgren.
6,7% 31 poäng till Samir och Viktor.
6,9% 33 poäng till Lisa Ajax.
35 poäng till Boris René.
7,4% 35 poäng till Ace Wilder.
7,7% 36 poäng till SaRaha.
7,8% 37 poäng Molly Sandén.
8,2% 39 poäng till Panetoz.
9,0% 43 poäng till Robin Bengtsson.
9,1% 43 poäng Oscar Zia.
45 poäng till Wiktoria.

FRANS är den som vinner finalen med flest röster. Oscar Zia och Ace Wilder kommer strax där efter.

Frans ser nästan helt oberörd ut, tror inte han har fattat det än. Han vinner alltså finalen med sin lugna – If I were sorry.
Grattis Frans och lycka till i Eurovision finalen i maj!