Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förlegad kritik mot kostråden

Livsmedelsverkets nya kostråd är inte gammal skåpmat – de bygger på den senaste forskningen. Slutsatsen är glasklar: den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark.

Replik i Aftonbladet 17 mars 2016

Lars-Erik Litsfeldt påstår i Aftonbladet 11 mars att Livsmedelsverkets kostråd är förlegade och påverkade av industrin. Det stämmer inte. Det är Livsmedelsverkets egna experter som beslutar om kostråden och de är oberoende av industrin.

Det vore för övrigt intressant att höra exakt hur Litsfeldt menar att råden har påverkats. Vi tror inte att sockerindustrin, köttbranschen och liknande företag är särskilt nöjda med våra budskap om mer grönt, mindre kött, mindre socker och salt.

Den som läser Litsfeldts inlägg kan få intrycket att de svenska kostråden avviker från andra länders och organisationers kostråd. Tvärtom råder det stor samstämmighet i synen på hälsosam mat.

Vi håller med Litsfeldt om att transfett inte är hälsosamt och bör begränsas. Därför är det positivt att vi i Sverige har lyckats få ner användningen av industri-transfetter, utan lagstiftning. Svenskarnas intag ligger på samma låga nivå som danskarnas, som har lagstiftat. I EU pågår långtgående diskussioner om en lagstiftning. Att lägga resurser på en svensk lagstiftning vore därför slöseri med skattepengar.

Litsfeldt är naturligtvis, liksom alla andra, välkommen att söka tjänsten som generaldirektör. Vi är säkra på att regeringen prövar kompetensen hos de sökande utifrån myndighetens uppdrag att arbeta för säker mat, att ingen ska bli lurad och bra matvanor.

Vi är också säkra på att det är kunskap och förmåga som är den största meriten. Livsmedelsverket behöver en generaldirektör som arbetar för folkhälsan på vetenskaplig grund – nu liksom tidigare.

Åsa Brugård Konde, nutritionist, Råd- och beredskapsavdelningen, Livsmedelsverket
Irene Mattisson, nutritionist, på Risk- och nyttovärderingsavdelningen, Livsmedelsverket