Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nedräkningen igång inför Eurovision Song Contest 2016

Foto: August Jakobsson
Foto: August Jakobsson

Under onsdagen den 23 mars invigdes en tredimensionell skulptur av symbolen för årets Eurovision Song Contest 2016 på Norrmalmstorg.

Med den kan stockholmarna följa nedräkningen till den 14 maj klockan 21.00 då Eurovision Song Contest går av stapeln i Globen.

– Musik engagerar, förenar och enar över alla gränser – nationella, språkliga och kulturella. Vi är stolta över att vara värdstad för 2016 års tävling och vi vill varmt välkomna Europa till Stockholm. Eurovision ska märkas i hela Stockholm, och det ska vara ett arrangemang som präglas av öppenhet, tolerans och alla människors lika värde. På Norrmalmstorg kommer vi kunna följa nedräkningen till den 14 maj klockan 21.00 då finalen äger rum i Globen, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, som startade nedräkningsklockan.

Efter evenemanget ska blomman få fortsatt liv på Globenområdet som ett minne och också på Skeppsholmen med EuroClub.

Schlagerdrottningarna Jenny ”Velvet” Pettersson och Shirley Clamp blir EuroClub Hostesses för evenemangen i EuroClub under Eurovision Song Contest i Stockholm under vinjetten Velvet & Clamp. 

Varje kväll mellan den 2 och 14 maj kommer de att ta emot de festglada artisterna, delegationerna och fansen. De får sällskap av ett flertal celebra gäster, alla kända från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få vara EuroClub Hostesses när Eurovision kommer till Stockholm. Varje kväll kommer vi se till att EuroClub levererar på hög nivå och att det blir tidernas bästa fest. Vi kommer att bjuda på flera shower, inte bara med mig och Shirley utan också med gäster. Vi håller lite på nyheterna om vilka det blir, men det kommer bli fantastiskt bra, säger Jenny ”Velvet” Pettersson.

Lång erfarenhet från Melodifestivalen

Shirley Clamp har deltagit i den svenska Melodifestivalen inte mindre än sex gånger: ”Mr Memory” (2003), ”Min kärlek” (2004), ”Att älska dig” (2005), ”Med hjärtat fyllt av ljus” (2009), ”I Thought It Was Forever” (2011) och ”Burning Alive” (2014). Hon var också en av kommentatorerna under Eurovision Song Contest 2009.

Jenny ”Velvet” Pettersson har uppträtt med artister som Carola, Lena Philipsson, E-type och Darin och har en internationell karriär med låtar som ”Fix me” och ”Chemistry” som toppat listor i Europa. Hon har också deltagit flera gånger i Melodifestivalen: ”Mi Amore” (2006), ”Déjà Vu” (2008) och ”The Queen” (2009).

EuroClub och Euro Fan Café i Stockholm

EuroClub och Euro Fan Café kommer att ligga på Skeppsbron mitt framför Kungliga slottet i Stockholm. Euro Fan Café består av tre rum med olika koncept och fyra barer. Det blir ett stort loungerum i två våningar med en scen och två barer, ett mindre rum med en bar och scen samt en uteservering med en bar. När Euro Fan Café stänger för allmänheten klockan 20.00 integreras Euro Fan Café med EuroClub. EuroClub-ackrediterade fans och fansmedia kan röra sig fritt mellan båda lokalerna. I EuroClub-delen kommer det att finnas ytterligare tre barer samt en stor scen där de deltagande artisterna får möjlighet att uppträda.

Den tredimensionella skulpturen bygger på symbolen för Eurovision Song Contest 2016. Symbolen, en magisk blomma, är framtagen av reklambyrån INGO på uppdrag av Sveriges Television och EBU.

Vidare så är nedräkningen ganska viktigt för att illustrera att Europa ska komma tillsammans mot Eurovision som viktigt tecken på att det närmar sig.

Källa: Stockholm Stad