Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Framtidens fartåkare uttagna – Team Åre 2019

 Team Åre 2019
Team Åre 2019. Foto: Svenska Skidförbundet..

Under hösten 2015 lanserades Team Åre 2019 av Svenska Skidförbundet tillsammans med huvudsponsorn BAUHAUS och sponsorn Skistar. Team Åre 2019 är en långsiktig satsning med syftet att skapa en plattform för Sveriges skidtalanger genom att erbjuda ökade träningsmöjligheter och förutsättningar för att bli mer komplett som skidåkare, uppfylla drömmar och få framgångar i den internationella konkurrensen.

Satsningen syftar också till att bygga starka förebilder som kan inspirera yngre åkare. Team Åre 2019 vill dels främja bredden, men samtidigt kunna ge individuellt stöd till de åkare som presterat internationellt eller kommit en bit på vägen. Därmed utöka deras möjligheter att nå den absoluta världseliten. Svensk alpin skidåkning ska vara konkurrenskraftig i samtliga discipliner år 2022.

Målsättningen är följande:

4 herrar + 4 damer startande i JVM i Åre 2017
2 herrar + 2 damer startande i OS i Pyeong Chang 2018
4 herrar + 4 damer startande på VM i Åre 2019
Medalj i Åre 2019
Segrare i Kitzbühel 2021
Olympisk mästare 2022

Det har varit tre bra läger i Team Åre 2019s regi under säsongen som varit. Åkare från landets samtliga skidgymnasier och skidhögskolor har representerats under åtminstone något av lägren och deltagarantalet har pekat på att det finns ett intresse hos åkarna och även ledarna för att köra fartdiscipliner mer kontinuerligt.

– Intresset har varit större än vad vi vågat hoppats på. Bra uppslutning både från åkare och tränare runt om i Sverige har gjort lägren och tävlingarna till något riktigt bra. Ett steg i rätt riktning för att köra samtliga discipliner och bli en mer komplett skidåkare, säger Erik Segerström, projektledare Team Åre 2019.

Inför säsongen 2016/2017 kommer de öppna lägren fortsätta på samma sätt som i år. Vi kommer även välkomna åkare födda –00 att delta i satsningen.

Team Åre 2019 är som tidigare, uttalat ett komplement till befintlig verksamhet, som skidgymnasie-, skidhögskole- eller klubbverksamhet. Satsningen ska inte tolkas som någon form av landslagsverksamhet, utan är en fristående satsning för att öka möjligheterna att träna och tävla i fartdisciplinerna. Satsningen syftar att tillföra något och skapa möjligheter, inte att ersätta något som redan fungerar väl.

Ett antal åkare kommer under ett års tid ha möjligheten att representera Team Åre 2019, genom att bli erbjudna ytterligare tillfällen utöver de öppna lägren för att träna och tävla i fartdisciplinerna. Efter årets slut kommer en ny utvärdering göras och en ny uttagning sker. Åkare som inte tar en plats detta år, har alltså samma möjligheter som de som blir uttagna, att ta en plats vid nästa tillfälle som ett lag ska utformas.

Urvalet av åkare på listan nedan är baserat på de som inte tillhört något av junior-, Europacup-, eller världscupslandslagen säsongen 2015/2016. Eftesom dessa verksamheter inte har presenterat sina trupper för säsongen 2016/2017, är listan preliminär och kommer att fastslås i samband med att landslagen spikar sin utformning. Skulle åkare uttagna i Team Åre 2019 ta en plats i ett av landslagen omvandlas platsen från Team Åre 2019 till en landslagsplats. Samtliga åkare som tillhör ett landslag har alltid möjlighet att delta i Team Åre 2019s verksamhet. Detta gäller för såväl öppna läger som träning/tävling.

Team Åre 2019 kommer under pågående säsong ha möjlighet att bjuda in åkare till läger eller tävling i Team Åre 2019s regi.

Uttagningen av åkare till Team Åre 2019 säsongen 2016/2017 är följande:

Damer
Mette Asp, Åre SLK
Fanny Axelsson, IFK Mora Alpina
Agnes Dahlin, IF Hudik Alpin
Ida Dannewitz, Uppsala SLK
Paulina Grassl, Sunne AK
Nadja Gunnarstedt, IFK Kåbdalis
Rebecka Gunnarstedt, IFK Kåbdalis
Lin Ivarsson, Åre SLK
Tyra Löthman, Sollentuna SLK
Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK
Ebba Strandberg, Saltsjöbadens SLK

Herrar
Erik Edsås, Åre SLK
Johan Hagberg, Avesta AK
Odin Hjartarsson, Östersund-Frösö SLK
Malte Lindberg, Åre SLK
Zack Monsén, Åre SLK
Filip Platter, Åre SLK
Alexander Sehlberg , Väst Alpin SK Göteborg
Filip Steinwall, IFK Lidingö SLK

Källa: Svenska Skidförbundet.