Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hans Linde utsedd till Vänsterpartiets talesperson i HBT-frågor


..Hans Linde, nu utsedd till Vänsterpartiets talesperson i HBT-frågor.

Hur känns det?

Det känns såklart jättebra. Att kämpa för rätten att uttrycka sin sexualitet på lika villkor var ju ett av skälen till att jag en gång valde att gå med i Vänsterpartiet och Ung Vänster.

Vad är egentligen HBT-frågor?

Det är arbetet för att alla människor ska behandlas med respekt och ha möjlighet att uttrycka sin sexualitet oavsett om man är homo, bi, hetero eller transperson.

Hur var det att vara gay på skånska landsbygden, som du kommer ifrån, jämfört med i riksdagen?

Man kan väl säga att homofobi fortfarande är ett stort problem i Sverige. Vi är alldeles för många som i vår vardag tvingas konfronteras med fördomar eller öppen diskriminering. Frizonerna idag är alldeles för få. Även i riksdagen förutsätts man vara heterosexuell i många sammanhang även om homofobin självklart inte tar sig samma uttryck som på den skånska landsbygden där jag växte upp.

Du sitter ju i utrikesutskottet – jobbar man med HBT-frågor där?

För mig varken slutar eller börjar kampen vid sveriges gränser. Det är självklart att även kämpa för hbt-personers rättigheter i andra delar av världen. Jag har i mitt arbete i utrikesutskottet många gånger lyft fram situationen för hbt-personer i andra länder, och det har jag också gjort när jag träffat parlamentariker och politiker från andra länder.

Till sist – vad ska du ha på dig i Pride-paraden?

Det blir en överraskning…

Källa: Västerpartiet