Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny bok om nobelprisvinnare – geniala och inte så geniala

De olika nobelpristagarna brukar hyllas även många decennier efter de tagit emot sitt pris, men vissa upptäckter som prisats har inte varit så lyckade om man ser på det såhär i efterhand. Arne Norlin, författare till bland annat succébarnböckerna om Halvan är nu aktuell med boken Femtionio fantastiska nobelpristagare – och tre riktigt usla. Återigen använder han sin fantastiska berättarförmåga för att tillgängliggöra de spännande historier som ligger bakom de prisade upptäckterna.

– Tanken med Femtionio fantastiska nobelpristagare – och tre riktigt usla är att berätta historier. Det finns massor av fascinerande priser att berätta om, och det finns så många andra än de mest kända pristagarna, som ingen känner till. Till exempel medicinprismottagare som använt sig själva som försökskaniner, en läkare förde en kateter till sitt eget hjärta och en forskare drack bakterier för att visa att de orsakar magsår, säger Arne Norlin.

Lär känna människorna bakom de vetenskapliga Nobelprisen. Här finns kändisar som Marie Curie, Albert Einstein och Wilhelm Röntgen. Men också mindre kända namn som prisats för forskning om exempelvis atomer, blodgrupper och DNA. Några priser har också gått till usla upptäckter som eftervärlden dömt ut, exempelvis lobotomi och DDT.

Den här rikt illustrerade, underhållande och lärorika boken har granskats av ledande experter och i vissa fall av pristagarna själva.

”I slutet av 1940-talet förenklade Freeman sitt arbetssätt. Med inspiration från en italiensk läkare bestämde han sig för att gå in genom ögonhålan och tårkanalen. Där är skallbenet som tunnast. Det var också en operation som han kunde utföra själv, utan narkosläkare och kirurg. Patienten sövdes med en rejäl elchock. Därefter tog Freeman ett långt och spetsigt föremål, i början en ishacka från köket, och slog in den i hjärnan med en gummiklubba. Väl där vickade han spetsen fram och tillbaka, som en vindrutetorkare. Därefter höll han en kompress mot ögat medan han drog ut instrumentet och torkade av det. Hela ingreppet tog inte mer än ett par minuter och priset gick ner till 25 dollar. Fysiskt återhämtade sig patienten snabbt. Operationen efterlämnade inga ärr, dock en rejäl blåtira.”

Källa och bild: Gul PR