Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Henrik Larsson snabbast i Sverige igen

Förhandsfavoriterna höll när SM i friidrott inleddes i Norrköping på fredagen. 

Inklämt mellan VM och EM tog ett regnigt Himmelstalund emot Sverigeeliten i friidrott för SM. Trots avsaknad av namn som Armand Duplantis och våra elitjuniorer som tävlar i JVM i Colombia, bjöds publiken på favoritsegrare.  

Trots ett ihållande regn mitt på dagen fick vi se många personliga rekord, bland annat av Melwin Lycke Holm i höjdhopp som vann på sitt nya personbästa 2.18. Han hade också några bra försök på 2.20 men rev. Resultaten tyder på att banorna och förutsättningarna i övrigt är mycket goda i Norrköping. Med utlovad sol inför lördagens och söndagens tävlingar bådar det gott för resultaten i både toppen och längre ner i resultatlistan.  

För femte året i rad bevisade Henrik Larsson, IF Göta Karlstad, att han är snabbast i Sverige. Han segrade i 100-metersloppet på tiden 10.30, klart föret Dennis Otieno och Viktor Thor. På damsidan vann som väntat Julia Henriksson, IFK Helsingborg, på tiden 11.55. 

Den stora överraskningen under fredagen var skidåkerskan Lovisa Modig, Torsby LK, som i sitt första banlopp tog silver på 10 000 meter bakom en överlägsen Samrawit Mengsteab, Hälle IF. Lovisa tänker inte byta sport utan ser friidrotten som en bra uppladdning inför kommande skidsäsong där hon vill slå sig in i längdlandslaget.  

Om damernas 10 000-meterslopp var ensidigt så var herrarnas desto mer dramatiskt. Samuel Russom, Hässelby SK, och Emil Millàn de la Oliva, Eskilstuna FI, satte ett högt tempo från start och spräckte fältet redan på de första 800 metrarna. En bit bakom skuggade Simon Sundström, IFK Lidingö, och Mohammadreza Abootorabi, Keep Up RC. Simon tillhör Sverigeeliten på 3 000 meter hinder men valde att istället tävla på 10 000 meter på SM. När ledarduon inte orkade hålla tempot kom de jagande i kapp. Några varv före mål ökade Samuel och Simon tempot och fick en lucka. Till sist kom 10 000-metersloppet att bli en spurtstrid mellan Samuel Russom och Simon Sundström, där Simon var starkast och tog hem guldet på 28:41.40 strax före Samuel som satte personbästa med tiden 28:41.48.  

Simon Sundström spurtar hem segern på 10 000 meter strax före Samuel Russom.
Foto: Thomas Persson

Fredagens finalsegrare var: 

Kvinnor:
100 m Julia Henriksson, IFK Helsingborg 11.55
400 m Lovisa Ellström, IF Göta Karlstad 55.38
10 000 m Samrawit Mengesteab 34:34.21
3000 m hinder Linn Söderholm, Sävedalens AIK   9:44.25
Tresteg Rebecka Abrahamsson, Örgryte IS 13.54
Spjut Carolin Näslund, IFK Göta Karlstad 50.96 

Herrar:
100 m Henrik Larsson, IF Göta Karlstad 10.30
10 000 m Simon Sundström, IFK Lidingö 28:41.40
3 000 m hinder Emil Blomberg, Hässelby SK   8:55.57
Höjd Melwin Lycke Holm, Kils AIK 2.18
Spjut Jakob Samuelsson, Hässelby SK 77.49 

 Foto: Thomas Persson