Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Josefine Pagander vinner Årets Konditor 2022

Efter två intensiva tävlingsdagar står det klart att Josefine Pagander från Göteborg är Årets Konditor 2022, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Utifrån temat “Idoler” tolkade Josefine sina bakelser efter förebilden Carl von Linné. Tävlingen avgjordes under lördagen på Stockholmsmässan och arrangeras av Sveriges bagare & konditorer. 

I årets upplaga av Årets Konditor är temat “Idoler”. Under två dagar, fördelat på tio timmar, imponerade finalisterna stort med sina fantasifulla koncept och bakelser. Under tävlingstiden skapade de totalt 4 tårtor, 16 desserter, 10 glassbakelser och 6 chokladkakor var. När godsakerna var betygsatta av den erfarna juryn stod Josefine Pagander, 24, högst upp på pallen. 2020 vann hon guld i SM Unga Bagare och i våras var hon en del av svenska konditorlandslaget under Konditor-EM. På andraplats hamnade Andreas Modd och tredjeplaceringen gick till Guillaume Vilallonga.

Juryns motivering lyder: 

Med många avancerade tekniker och ett mod som fascinerade juryn har sobra och vackra bakverk skapats. Att smaka dem är en ren njutning. Årets tema, idol, genomsyrar alla skapelser och kommer med stor sannolikhet även att stå som tema för karriären. En ny konditor-idol har fått sitt genombrott! Vinnare av Årets Konditor 2022, tillika svensk mästare för professionella konditorer är Josefine Pagander.

Ur temat Carl von Linné tolkade Josefine sina kreationer. Intresset för Linné har följt henne sedan barnsben när hennes morfar berättade om honom.

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har tränat så oerhört mycket inför den här dagen och det betalade sig verkligen. Jag tror att mitt enhetliga koncept och min smaksäkerhet tog mig hela vägen till guldet. Temat idoler var roligt att tolka och det känns fint att få introducera Linné och det min morfar lärde i mina bakelser, säger Josefine Pagander, vinnare av Årets Konditor 2022.

Josefines tävlingsbidrag: 

Tårta – “Floran”
Utifrån en sida ur en gammal botanikers flora får denna spektakulära tårta sin dekor. Insidan av bakverket bjuder på framträdande smaker av grönt äpple, grön shiso, pumpafrö och dulce.

Glassbakelse – “Gåspennan”
Inget 1700talsskrivbord utan en gåspenna i ett bläckhorn! En hasselnötsbrownie utgör botten av bläckhornet. På den en kärna av havtornoch passionssorbet, omsluten av hasselnöts-och tonkaglass. Bakelsen toppas av en gåspenna i choklad, med ett bläck av chokladglaze.

Dessert i glas – Kohagen
Inspirationen kommer från barndomsminnen av att springa runt kohagen i det höga gräset. Hagen utgörs av citrongräs och verbenapannacotta varierat med brynt mjölkpulver, fior de latte med råmjölk, bakad vaniljkräm, yoghurtmaräng och jordgubb.

Chokladkaka
En syrlig chokladkaka som med sudachi paté fruit, karamelltryffel och rostad sesam för tankarna till en färgsprakande botanisk trädgård. 

– I dag fick vi se en ny konditor-idol skapas! Det har varit en fröjd att följa Josefine och de andra finalisterna i Årets Konditor under de här dagarna när de skapat fantastiska bakverk. Jag är djupt imponerad av konditorerna otroliga hantverksskicklighet och den kreativa höjd de visat med sina skapelser! säger Martin Lundell, vd på Sverige bagare & konditorer.

Resultat Årets Konditor 2022: 

1. Josefine Pagander, frilansande konditor, Göteborg
2. Andreas Modd, bor i Uppsala och arbetar på Tak, Stockholm
3. Guillaume Vilallonga, Mister French, Stockholm

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
Linnea Andrae, bor i Tyresö och driver LINNEA’S, Tyresö
Aneeta Faraj, Icanders, Stockholm

Källa och foto: Sveriges Bagare & Konditorier