Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Formex

Den här veckan har det åter igen varit dags för Formex på Stockholmsmässan, en designmässa som verkligen innehåller allt, både choklad och tyngre heminredning.

Mässan är endast öppen för företagare som är på jakt efter nya spännande produkter och för pressen. Men mycket av det som finns här kommer att komma ut i butikerna, om det inte redan finns där. Man kan prova godis och knäckebröd och titta på kramdjur och piedestaler och mycket mer. Skedvi Bröd var där och bjöd på välsmakande knäckebröd. Tyvärr fick man inte smaka på deras Skedvi lagrad akvavit och Skedvi Brännvin. Skedvi ligger mittemellan Hedemora och Falun. Där finns både knäckebrödsfabrik och en restaurang. Deras sprit finns i Systembolagets beställningssortiment. Där kostar den 700 respektive 500 kronor för 50 centiliter. I en annan monter kunde man prova Pipers chips. Deras variant med timjan och rosépeppar var riktigt god, och de med dill respektive cheddarost.

På avdelningen för ätbart var det i huvudsak choklad som gällde. Pralinhuset var där så klart med sin variation av smaker, och Lakritsfabriken med sina lakritspraliner och supersalta lakrits. De har en egen i butik i Helsingborg och deras produkter säljs bland annat på Lakritsroten och andra speciella lakritsbutiker. Där kan man även köpa lakritspralinerna från Hans Hugo som hade en del goda smaker. Den med chili var stark på utsidan och söt på insidan. Deras lakrits & choklad-mandel ska man tugga så att man får alla smakerna på en gång.

Anrika Berikssons har inlett ett samarbete med Wermlands choklad som bjöd på stora goda chokladpraliner. Wermlands choklad kommer från värmländska Åmotfors där de just har öppnat en butik.

Sackeus Fair Trade Company bjöd både på choklad och sitt nya te Four o´clock som finns i flera smaker. De säljer rättvisemärkta produkter under olika varumärken. Bland annat säljer de kaffe under namnet under Eguale. Där är Mellanrost Women´s right coffee en storsäljare.

Men det fanns som sagt inte bara saker att äta. Det fanns allt möjligt annat också. Eftersom påsken inte är alltför långt bort så visades det upp en del påskpynt, bland annat en tre decimeter hög tupp i trä. Det är ungefär naturlig storlek. Man måste ha gott om utrymme för att ha plats för den. Det fanns även ett par ljusstakar formade som kycklingfötter med ben. De såg rätt groteska ut. I en annan monter kunde man köpa julstrumpor, alltså strumpor med julmotiv. Det är väl för de som vill vara ute i god tid med beställningar.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Butterik´s hade också rätt utrymmeskrävande dekor i sin monter, en två och en halv meter hög rörlig skräckfigur. De fokuserade överhuvudtaget på skräcktema inför Halloween. De delade även ut slush pipe till hugade kunder, det kanske är att ta i att kalla det en skräckupplevelse men det är inte speciellt gott. Men det kolsyrade vattnet de delade ut under egen etikett var rätt gott.

Företaget Hey party hade en rätt spektakulär monter. De hade täckt en tio meter lång vägg med rosa, vita och grå ballonger. Jag trodde först att de var en konkurrent till Partykungen, men deras affärsidé är göra ballongdekorationer på olika fester, både barnkalas och företagsfester. De ville inte säga vad det kostade.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion