Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ukrainsk seger i Melodifestivalens andra delfinal

I Melodifestivalens andra delfinal vann Maria Sur som flytt hit från Ukraina. Den andra låten att gå direkt till final var ”On my way” med Panetoz som var med 2012 med låten ”Dansa Pausa”. Till semifinalen gick Theoz och Tennessee Tears. 

Kvällens programledare var Farah Abadi och Jesper Rönndahl. Jesper Rönndahl var klädd i en sanslös grön Peter Pan-kostym. Det kanske var en bärbar green screen eftersom han började med att prova några andra historiska kostymer.

Första låten ut var veteranen Wiktoria med ”All my life (Where have you been)”. Det var en lugn poplåt med en hel del rytm. Det var ett snyggt nummer med bra scenshow men ingenting som stack ut. Det var en låt som man hört förut. När den tar slut har man glömt bort den. Hon har varit med i Mellot tre gånger tidigare, bland annat med ”Save me” 2016.

Andra låten ut var ”Comfortable” med en artist vid namn Eden. Hela scenshowen bestod av henne och en tjej med akustisk gitarr, väldigt spartanskt, med extra ingenting. Låten var väldigt lugn och intetsägande, de kändes väldigt flata. Eden hade även väldigt spartanska kläder också, såg ut som hon skulle iväg på en kvällskurs i dans. Det finns en del artister som kan bära upp en enkel scenshow, men många kan det inte. Det kräver också en hel del av låten, som den här låten saknade.

Tredje bidraget var ”Grytan” med Uje Brandelius, en socialrealistisk tidsresa tillbaks till 70-talet. Uje Brandelius är annars med i gruppen Dr. Kosmos när han inte är med i Melodifestivalen. Hans kolleger där kanske har åsikter om hans medverkan här. Men de behöver inte vara oroliga, den här låten är inte kommersiell för fem öre. Uje Brandelius har även gjort film tillsammans med Henrik Schyffert, ”Spring Uje, spring”.

Fjärde låten var ”On my way” med favoriterna Panetoz. De uppfyllde förväntningarna, det var en låt med mycket energi och glädje, och afrikanska vibes. Scenshowen var väldigt färggrann, stack ut bland de andra grådaskiga bidragen.

Femte bidraget var också det en låt som avvek lite i den här tävlingen. ”Now I know” med Tennessee Tears lät som ett amerikanskt rockband. De kallade sig själva för ett countryband. Namnet gav förhoppningar om Americana. Låten var helt ok men jag kommer inte söka upp den aktivt på Youtube eller Spotify.

Sjätte bidraget en annan förhandsfavorit, ”Never give up” med Maria Sur. Hon kom hit som flykting från Ukraina för cirka ett år sedan. Låten är skriven av Anderz Wrethov och Laurell Barker. Det är en lugn låt som inte gör mycket väsen av sig. Men det var en väldigt snygg scenshow och hon hade snygga kläder.

Sjunde och sista bidraget Theoz (Icke att förväxla med Panetoz.). Han påminde om en ung Danny, väldigt professionell och duktig, bra dansnummer. Lätt att tycka om. Han gick till semifinal.

Bild: Vinnarbild deltävling 2, Maria Sur och Panetoz. Fotograf: Alma Bengtsson

Upphovsrätt: SVT