Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk Mäklarstatistik: Trendbrott bostadspriserna stiger

Efter nästan ett år av breda prisfall på bostadsmarknaden har nedgångarna nu mattats av. Bostadsrättspriserna i Sverige steg med 1 procent i februari medan villapriserna låg stilla. I samtliga storstadsområden ökade bostadsrättspriserna den senaste månaden. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– De branta prisfallen verkar nu ha bromsat in och vi märker attantalet besökare på visningar ökar för andra månaden i rad. Vår prognos är att köpare och säljare kommer ha betydligt lättare att mötas prismässigt under våren och att allt fler bostadsaffärer kommer att göras, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I samtliga tre storstadsområden steg bostadsrättspriserna den senaste månaden – Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö visar alla uppgångar med 1 procent. I centrala Göteborg ökade priserna med 2 procent i februari och i centrala Stockholm med 1 procent. I centrala Malmö låg bostadsrättspriserna stilla i februari. I riket som helhet steg priserna med 1 procent. Bostadsrättspriserna i Sverige har nu backat med 11 procent det senaste året.

– Den senaste räntehöjningen verkar än så länge inte haft någon stor effekt på bostadspriserna, men köparna känner fortfarande viss oro inför framtiden. Det gör att många bostadsaffärer drar ut på tiden och att det höga utbudet av bostäder till salu ännu håller i sig, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i både Stor-Göteborg och Stor-Malmö steg med 1 procent den gångna månaden, medan de låg stilla i Stor-Stockholm. Även i riket som helhet förblev villapriserna oförändrade i februari. På årsbasis har villapriserna nu minskat med 13 procent under det gångna året.

– Inflationsspöket har ett hårt grepp om svenskarnas boendeekonomi och med tanke på de höga elpriserna och kommande räntehöjningar är det för tidigt att dra slutsatser om att glädjeskuttet för bostadspriserna blir långvarigt. Det finns fortfarande en risk för att konjunkturen försämras och arbetslösheten stiger mer än väntat under året, säger Marcus Svanberg.

Under de senaste månaderna har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu att priserna minskar med 2 procent på årsbasis.

Här har bostadspriserna minskat mest det senaste året:

Villor Prisutveckling Bostadsrätter Prisutveckling
1. Hallands län -16% 1. Dalarnas län -22%
2. Västmanlands län -16% 2. Örebro län -21%
3. Stockholms län -16% 3. Västerbottens län -21%

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region 1 månad 3 månader 12 månader Medelpris (kr/kvm)
Riket + 1% – 2% – 11% 43 417
Centrala Stockholm + 1% + 2% – 11% 101 745
Stor-Stockholm + 1% – 1% – 10% 63 239
Centrala Göteborg + 2% – 1% – 13% 62 961
Stor-Göteborg + 1% – 3% – 14% 44 861
Centrala Malmö ± 0% – 1% – 9% 36 263
Stor-Malmö + 1% – 3% – 9% 32 865

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region 1 månad 3 månader 12 månader Medelpris
Riket ± 0% – 4% – 13% 3 823 000
Stor-Stockholm ± 0% – 3% – 16% 6 526 000
Stor-Göteborg + 1% – 3% – 15% 5 469 000
Stor-Malmö + 1% – 3% – 14% 4 815 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region 12 månader Medelpris
Riket – 2% 2 320 000

Källa och foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling