Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Invigning av smarta bänkar i Mariebergsskogen

Nu kan man hälsa på djuren i Lillskogen samtidigt som du laddar mobilen och surfar fritt via wifi. Under fredagen invigdes den ”smarta bänken” – det senaste tillskottet i resan mot ett smartare Karlstad.

Uppkopplade fönster, temperaturmätning på badplatser och sensorer som varnar för förhöjda temperaturer i medicinskåp – bara några av alla exempel på smarta saker som IoT-avdelningen* på Karlstads El- och Stadsnät utvecklat för att göra vardagen bättre för Karlstadsborna.

Nu har även Mariebergsskogen hakat på trenden gällande Iot-lösningar och nyligen installerat två smarta parkbänkar. Här ska besökare kunna slå sig ner för att ladda både telefonen och benen – samtidigt som de surfar fritt via wifi-spoten som finns i anslutning till bänken.

– Vi är stolta över att introducera den här tekniken i Mariebergsskogen och är säkra på att den kommer att förbättra parkupplevelsen för besökaren, säger Daniel Ideborg, IoT-utvecklare på Karlstads El- och Stadsnät.

Så småningom kommer besökare även kunna ta del av musik och information via ljudklipp som startar när besökaren närmar sig bänken – och även få möjlighet att styra den inbyggda belysningen i bänken.

– Den smarta parkbänken är bara ett exempel på möbler i staden som kan utrustas med modern teknik för att skapa en bättre vardag i Karlstad, förklarar Daniel Ideborg.

Karlstads El- och Stadsnät hoppas att det här och alla andra IoT-innovationer ska ge inspiration till fler smarta möbler och lösningar i Karlstad framöver.

____________________________

FAKTA OM INTERNET OF THINGS (IOT)

*IoT står för Internet of Things och handlar bland annat om att göra vardagen enklare med hjälp av smart teknik och sensorer som mäter allt från fukt och temperaturer till rörelse. Karlstads El- och Stadsnät jobbar med IoT-lösningar inom stadsmiljö, skolor, fastigheter, arbetsmiljö, vården och hemmet.

Exempel på smarta produkter som Karlstads El- och Stadsnät tagit fram den senaste tiden:

Temperaturmätning i medicinskåp: Sensorer i medicinskåp sätts upp på sjukhus och trygghetsboenden för att minska risken för att medicin blir dålig och behöver slängas. Något som minskar både hälsorisker och dyra kostnader.

Uppkopplade fönster på arbetsplatser:Dagligen kontrollerar fastighetstekniker att fönster vid arbetsplats och skola är stängda vid dagens slut, men trots kontroller lämnas fönster ibland öppna vilket genererar negativ miljöpåverkan och stora kostnader för när vaktbolag måste rycka ut och stänga.

Vattenmätning i stadsmiljö: För att effektivisera arbetsmiljön för de som jobbar med bevattning i stadsmiljön har IoT-avdelningen satt upp sensorer i blomkrukor och liknande för att kunna läsa av var det verkligen behövs bevattnas.

Temperaturmätning vid badplatser: Funktion som gör det möjligt för besökare att se temperaturen på respektive badplats runt om i Karlstad via appen ”Mitt Karlstad” eller via karlstad.se

Källa: Karlstads El- och Stadsnät

Foto: Henrik Holm