Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fågeltornskampen – en nordisk landskamp mellan Sverige, Finland och Danmark

Lördagen den 6 maj är det dags för Fågeltornskampen 2023. Denna spännande fågelskådartävling lockar fågelintresserade från hela Norden. Under Fågeltornskampen kommer lagen att tävla om att se flest antal fågelarter från olika fågeltorn. Tävlingen startar klockan 05.00 på lördagen och avslutas klockan 13.00. Laget ska bestå av 3—8 medlemmar men besökare är välkomna att hjälpa till att hitta fåglar. Regelverket säger att minst två måste höra, eller se arten, för att den ska få räknas.

I Sverige rapporterar lagen i sina resultat på artrally.se som är en applikation framtagen av BirdLife Sverige och sponsrat av Postkodlotteriet. Här kan man följa lagen i realtid allt eftersom arterna rapporteras in! Vilket lag håller du på? Vi tror att detta evenemang kommer att bli ett av de mest spännande under våren för fågelskådare. Vi är också mycket glada över att det är över 80 fågeltorn från hela Sverige anmälda.

För mer information om Fågeltornskampen 2023, besök evenemanget på artrally.se.

Evenemanget är en tävling mellan de svenska fågeltornen samt också en landskamp mellan Sverige, Finland och Danmark. Meningen med evenemanget är att sprida fågelintresse till en inbjuden allmänhet och göra den delaktig i kampen. Här finns alla möjligheter att diskutera fåglar, fågelskydd och biologisk mångfald samt att en möjlighet att träffa lokala fågelföreningar.

Efter klockan 13.00 ska de sista arterna rapporteras in och resultatet skickas till grannländerna som sedan vid 16-tiden sammanställer.

Källa: BirdLife Sverige

BirdLife Sverige är den nationella svenska fågelföreningen. Föreningen bildades 1945 när fågelsektionen inom Naturskyddsföreningen knoppades av och blev Sveriges Ornitologiska Förening. I dagligt tal kallar de sig numera BirdLife Sverige för att markera att vi är den svenska partnern och del av det globala partnerskapet BirdLife International.

Bild: Fågeltornet i Ödsmåls kile 2022. Foto Maria Aronsson