Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Se upp för vägglusen – ett ovälkommet resesällskap i sommar

När resandet utomlands ökar i sommar så ökar även risken för att skadedjur som vägglöss följer med hem i resväskan efter semestern. Vägglusen är en otrevlig gäst som det kan krävas sanering av hemmet för att bli av med. Men det finns många sätt att skydda sig mot vägglöss både under och efter resan. Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa tipsar om hur du undviker att få med dig vägglöss hem och vad du ska göra om du drabbas.

Vägglöss trivs på alla resmål världen över, inte minst i storstäder. De förökar sig dessutom snabbt och kan vara mycket svåra att bli av med. Antalet saneringar i Sverige tiodubblades under 2010-talet för att tillfälligt minska under pandemiåren. Vägglössen finns överallt och kan vara svåra att upptäcka.

– Första gången man blir biten kan det ta 1–2 veckor innan man får en reaktion och för vissa uteblir reaktionen helt. Mina främsta tips är att ställa ut resväskan på balkongen eller i ett förråd utomhus och att tvätta eller torktumla kläderna i minst 55°C vid hemkomsten, då dör vägglössen innan de hinner föröka sig och sprida sig till ditt hem, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Vägglöss sprids ofta med bagaget när vi reser och kan överleva i upp till 18 månader utan att äta. Det finns en del saker som du bör tänka på under och efter resan för att minska risken för angrepp.

– Då de flesta vägglöss finns i eller nära sängen bör den undersökas noga. Vägglöss gömmer sig under dagarna och det är större chans att upptäcka dem fram mot kvällen. Om du upptäckter vägglöss när du anländer till resmålet bör du genast be om att få byta rum. Som en säkerhetsåtgärd kan du undvika att sprida dina kläder i rummet under resan, förvara dem istället i en förseglad plastpåse, säger Håkan Franzén.

Så vet du om vägglössen tagit sig in i ditt hem
Vägglusen är en blodsugande parasit som livnär sig på människoblod. Bettet är väldigt likt ett myggbett, vilket kan göra det svårt att avgöra om du faktiskt fått ett vägglusbett. Ett tydligt tecken på att det är just vägglöss är att man får flera utslag nära varandra på kroppen eller om små blodfläckar upptäcks i sängen.

– Kontakta ditt försäkringsbolag och ett saneringsbolag omedelbart om du upptäcker att ditt hus angripits. Om du bor i en hyresrätt så kontaktar du fastighetsägaren och om du bor i en bostadsrätt så kontaktar du normalt sett föreningens styrelse eller förvaltare. Skadedjur som vägglöss förökar sig snabbt och sprids lätt mellan lägenheter och radhus och det är betydligt enklare att sanera en lägenhet än en hel fastighet, säger Håkan Franzén.

Håkan Franzéns sex bästa tips på hur du undviker att få med dig vägglöss hem från resan:

  • Vägglöss kan inte ta sig igenom plast. Packa därför kläderna i plastpåsar och undvik att sprida kläder i rummet under resan. Förvara både oanvända och använda kläder i förslutna påsar i din väska under hela resan för att förhindra vägglöss att ta sig igenom och följer med dig hem.
  • Vid ankomst, ställ bagaget i hotellrummets badrum och undvik att placera det nära sängen eller andra möbler i rummet. Leta sedan efter spår av vägglöss med hjälp av ficklampa eller mobilens lampa. Om du hittar vägglöss, ta ett foto och be hotellet om att få byta rum omedelbart.
  • Förvara inte din resväska i sovrummet när du kommer hem, ställ den utomhus i ett förråd om du har möjlighet eller förvara den i en plastsäck inomhus.
  • Tvätta eller torktumla alla textilier vid hemkomst i minst 55°C. Det du inte kan tvätta kan du lägga i en plastpåse i frysen – 1,5kg behöver frysas i -18° C i tre dygn för att vägglössen och deras ägg ska dö.
  • Dammsug resväskan när du kommit hem och packat upp, försegla dammsugarpåsen och gå omedelbart och släng den i din soptunna eller sopnedkast.
  • · Kontakta ditt försäkringsbolag eller ett saneringsföretag direkt om du upptäcker ett vägglusangrepp i ditt hem. Om du bor i hyresrätt så kontaktar du fastighetsägaren och om du bor i en bostadsrätt så kontaktar du normalt sett föreningens styrelse eller förvaltare.

Källa: Trygg-Hansa

Foto:shutterstock_1708170538. Licens: Creative Commons erkännande