Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alpina säsongen drar igång – här är laget till Sölden 2023

Världscupsäsongen drar igång 28-29 oktober och en rad svenskar står på start efter en fin försäsong med flera pallplatser. Här är den svenska laguttagningen som består av både erfarna åkare och debutanter. Det gäller även den nya tränarstaben inför säsongen som nu förbereder inför säsongens första tävling.

Damerna är först ut i Sölden och därmed i världscupen 2023-24 med en trupp bestående av fyra åkare: Sara Hector, Estelle Alphand, Hilma Lövblom och Lisa Nyberg. Saknas gör Hanna Aronsson Elfman som fortfarande rehabiliterar sin fotskada som hon ådrog sig på försäsongen. Huvudtränare Manuel Gamper har goda förhoppningar inför säsongens första tävling efter positiva besked på träningarna inför, även om han vet att just Sölden är en svår värdemätare.

– Det handlar om att vi kan översätta det vi har gjort på träning till tävling. Sölden är den första tävlingen och ingen vet riktigt var de står inför säsongen men det finns alltid marginaler att utvecklas under säsongen. Vi hoppas på en bra start och sen ser vi vad resten av det här året har att bjuda på, säger han.

Med sig i staben har Gamper två nya tränare, som ändå är bekanta i Ski Team Sweden-sammanhang. Walter Girardi, som tidigare varit tränare för svenska landslaget, är tillbaka och Charlie Laband har gått från Team Svenska Spel (Europacup) till damernas världscuplag.

– När vi påbörjade säsongen hade vi några justeringar i staben med två nya tränare i Walter och Charlie. Vi har jobbat vidare på tekniken och över lag tycker jag det har fungerat bra. Alla åkare har tagit steg framåt, säger Gamper.

Hector och Alphand har relativt lång erfarenhet av att tävla i Sölden medan Nyberg gör sin första start där. Åreåkaren gjorde bland annat fina resultat i Åre förra säsongen med en 21a plats i storslalomen vilket är personbästa för Nyberg som världscupdebuterade i Killington 2022. 23-åriga Lövblom, som vann den totala storslalomcupen i Europacupen förra säsongen, kommer in med 18 världscupstarter i bagaget efter debuten i Kranjska Gora 2021, däribland en start i Sölden från 2021.

– Jag hoppas att Lisa visar vad hon har visat upp på träning. Jag tycker hon har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling. Hilma har gjort lite justeringar i utrustningen och jobbat på att få allt att stämma och nu är hon på rätt väg, säger Manuel Gamper.

Mattias Rönngren och William Hansson startar på söndagen

Precis som damerna anländer de svenska herrarna till Sölden på onsdagen. För svensk del är det Mattias Rönngren, som var skadad vid säsongsinledningen förra säsongen, och William Hansson från Mälaröarnas alpina tillika Team Svenska Spel som kommer till start. För Hanssons del blir det första tävlingen i Sölden tillika den första storslalomtävlingen på världscupnivå.

– I vanliga fall kvalar vi om platsen till Sölden men William har gjort imponerande prestationer i Ushuaia och är rankad 35a i världen nu så han har förtjänat startplatsen. Det ska bli spännande att se. Efter ganska många år nu så har vi två killar med och en som är på väg upp. Sölden är ett tufft rejs men med det startnumret kan allt hända, säger Fredrik Kingstad, herrchef för Ski Team Sweden Alpine.

Både Hansson och Rönngren kommer in i första tävlingen med goda meriter från försäsongen. Båda kom från försäsongslägret och tävlingarna i Cerre Castor i Ushuaia, där de svenska herrarna ställdes mot en rad världscupmeriterade åkare, med pallplatser. Efter två storslalomtävlingar blev facit dubbla vinster för Hansson och en andra- och en femteplats för Rönngren.

– För Mattias del handlar det om att fortsätta ta poäng i världscupen och vi hoppas han kan fortsätta med den streak han var inne i under våren där han tog poäng fyra tävlingar i rad, säger Fredrik Kingstad.

Världscupen i Sölden 28-29 oktober

Damer, storslalom 28 oktober
1a åket 10.00, 2a åket 13.00 (09.50 och 12.55 SVT1)

Sara Hector, Kungsbergets AK
Estelle Alphand, Åre SLK
Hilma Lövblom, Täby SLK
Lisa Nyberg, Åre SLK

Herrar, storslalom 29 oktober
1a åket 10.00, 2a åket 13.00 (09.50 och 12.55 SVT1)

Mattias Rönngren, Åre SLK
William Hansson, Mälaröarnas alpina

Tränarstaben 2023-24

Herr
Världscup

Fredrik Kingstad, herrchef
Calle Enocson, tränare
Mathias Moberg, fystränare
Kurt Mayr, tränare
Tom Salcher, tränare

Team Svenska Spel/Europacup

Iver Bjerkestrand, ansvarig tränare Team Svenska Spel (Europacup)
Carl Johan Öster, tränare Team Svenska Spel (Europacup)

Dam
Världscup

Manuel Gamper, damchef
Jörgen Nordlund, tränare
Walter Girardi, tränare
Charlie Laband, tränare
Peter Öberg, fystränare

Team Svenska Spel/Europacup

Anders Andersson, ansvarig tränare Team Svenska Spel (Europacup)
Fredrik Karlsson, tränare

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Lisa Nyberg, Estelle Alphand, Hilma Lövblom, William Hansson, Sara Hector och Mattias Rönngren tar sig an Sölden 28-29 oktober. Foto: Svenska Skidförbundet