Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

2023 – året som förändrade ungas syn på ekonomi

Det ekonomiska läget har förändrat åtta av tio unga vuxnas syn på ekonomi. Många har lagt om sin vardag och skjutit större inköp på framtiden. Även utbildning och karriärval påverkas, och trenden att vilja äga sitt första boende är bruten. Det visar en rapport från Swedbank.

Det ekonomiskt tuffa läget påverkar unga vuxna mellan 18 och 29 år. Allt fler prioriterar nu en bra lön, både när de väljer utbildning och arbetsgivare.

–    Mindre ekonomiska marginaler får unga att reflektera över sin situation och justera sitt sparande och sin konsumtion. Det påverkar också unga vuxnas syn på sin framtid. När det är tuffare ekonomiskt blir inkomsten viktigare än den personliga utvecklingen, säger Julia Hofvendahl, ungdomsekonom på Swedbank.

Fler vill hyra – och många skjuter på att flytta hemifrån
Trenden att vilja inleda sin bostadskarriär med att äga sitt boende ser ut att vara bruten, nu vill de flesta hyra sitt första boende. Det ekonomiska läget gör också att många bor kvar hos sina föräldrar längre än de tänkt, 16 procent av 18-22-åringarna uppger att de inte kunnat flytta hemifrån som planerat.

–    Höga räntor, stora lån och en osäker bostadsmarknad kan bli svårt att hantera för den som är ung och inte hunnit bygga upp sin ekonomi. Det kan vara en förklaring till att intresset att vilja äga sitt första boende har rasat rejält på bara ett år. Få vill dock bo i hyresrätt hela livet, på sikt vill nästan alla äga sitt boende, säger Julia Hofvendahl.

Sociala medier lockar till köp – dubbelt så många har svårt att betala tillbaka
Sociala mediers dragningskraft är stark, särskilt bland unga kvinnor, 67 procent uppger att de i någon mån påverkas av sociala medier när de shoppar. Många dras även med vid reor och gör impulsköp som de sedan ångar. Allt fler unga vuxna får också svårt att betala tillbaka det de handlat på kredit eller avbetalning.

–    De allra flesta betalar sina lån utan problem, men åtta procent uppger att de har svårt att betala tillbaka sitt konsumtionslån eller det som köpts på avbetalning. Det är fördubbling sedan förra året, och även om det är låga nivåer är det en utveckling som går åt fel håll, säger Julia Hofvendahl.

Rätt åtgärder kan lindra oro och öka tryggheten
Samtidigt drar många ned på uteliv, småköp och väljer billigare mat. Var fjärde ung vuxen uppger också att det ekonomiska läget gjort dem mer medvetna om vikten av att spara.

–    När plånboken blir tunnare ökar behovet av kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin ekonomi. Att prioritera i sin konsumtion är oftast sunt, förutsatt att det finns marginaler att ta av. Konkreta åtgärder som att göra en budget, se över sina utgifter och försöka hitta ett utrymme för sparande är bra byggstenar för en trygg ekonomi, säger Julia Hofvendahl.

Källa: Swedbank

Foto: Avery Jensen