Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Berglund tog distansdubbeln i Idre

Gustaf Berglund som segrare igen och en rejäl utskåpning från den klassiska specialisten Sofia Henriksson. Det blev slutresultaten när 10 kilometer klassiskt avslutade Ford Smart Energy Cup i Idre.

Söndagen på Idre Fjäll avslutade tre dagars tävlande med klassiska distanser över 10 kilometer i individuell start. Dagen startade med en chocköppning från Sofia Henriksson när hon passerar trekilometersmärket med en 13 sekunder stor ledning över den välmeriterade japanskan Masako Ishida. Henriksson visade sedan att hon är en klassåkare genom att dryga ut avståndet och vinna med 33 sekunder före en starkt avslutande Märta Rosenberg.

-Jag fick information om den stora ledningen vid varvning och började tänka att öppningen kanske var för hård. Jag hade ganska sega ben efter gårdagen och gick länge på stakning vilket visade sig fungera bra idag, säger Henriksson.

Märta Rosenberg har haft en strålande helg på Idre Fjäll med placeringsraden 1,3 och 2 och tar med sig cupledarvästen vidare in i vintern.

-Jag är jättenöjd. Förra året hade jag också en bra premiär men jag kan nog tro att jag är ännu lite bättre i år, säger Rosenberg.

Herrloppet spåddes på förhand bli en jämn historia. Stora skiftningar i den väldigt tighta resultatlistan under vägen skapade stor dramatik. Gustaf Berglund passerade varv ett på femteplats men med en fantastisk dagsform kunde Moraåkaren knapra in allteftersom och passera de närmsta utmanarna Alvar Myhlback och Eric Rosjö.

-Jag har en enormt bra känsla just nu. Det är egentligen första gången jag är riktigt nöjd med min klassiska skidåkning och det är också min första seger i en klassisk distans i Ford Smart Energy Cup, säger Berglund som tar med sig cupledarvästen från Idre Fjäll.

Bakom Berglund följde klubbkompisen Eric Rosjö och Alvar Myhlback.

-Det har varit mycket tävlande i november med 6 lopp på 14 dagar. Det här är faktiskt den första helgen någonsin som jag har kört alla tre loppen under en cuphelg. Det har varit roligt och känslan är bra, säger Alvar Myhlback som ordnar två pallplaceringar åt sitt Bjursås IK under helgen.

Resultat damer 10 kilometer klassiskt

1) Sofia Henriksson, Piteå Elit SK
2) Märta Rosenberg, Trillvallens SK
3) Masako Ishida, JR Hokkaido Ski Team

Resultat herrar 10 kilometer klassiskt

1) Gustaf Berglund, IFK Mora SK
2) Eric Rosjö, IFK Mora SK
3) Alvar Myhlback, Bjursås IK

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Gustaf Berglund från IFK Mora SK tog två segrar vid Ford Smart Energy Cup i Idre. Foto: Svenska Skidförbundet