Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julmaten och pyntet som kan vara farligt för ditt husdjur

Sötsaker, god mat och pynt i alla dessa former. Bland allt det goda och mysiga som julen har att erbjuda, lurar många farliga frestelser för ditt husdjur.

Julgodis och julmat kan leda till förgiftning

Russin och choklad är exempel på godsaker som är direkt skadliga för både hunden och katten. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Det kan leda till chokladförgiftning som kan få dödlig utgång. Symptom på chokladförgiftning är bland annat buksmärtor och kräkningar.

Även många ingredienser i flera av julbordets vanligaste rätter kan vara farliga för hunden och katten. Lök, som är en vanlig ingrediens i köttbullar och sillinläggningar, är ett exempel. Både rå och tillagad lök innehåller ämnet allicin som kan orsaka skador på djurens lever och andra organ. Vanliga symptom på allicinförgiftning är bland annat hjärtklappning, diarré och kräkningar.

– Tänk på att sätta all frestande julmat på behörigt avstånd från husdjuret, uppmanar Ursula Lige-Berglund, skadechef för sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Skaffa gran? Tänk på detta!

Vissa hundar och katter dricker gärna vatten ur julgransfoten. För dig som tar in ett levande träd som julgran, är det därför viktigt att undvika växtnäring eftersom hunden och katten inte bör få i sig av det.

En julgranskula som hänger långt ner i granen kan också vara frestande för katten eller hunden att leka med. Kulor av glas går lätt i sönder och kan ge sårskador på en mjuk tass. En god idé är därför att använda kulor av plast istället för glas.

– Även glitter, paketsnören och girlander kan vara frestande. Får djuret i sig av detta, kan det orsaka stopp i mag- och tarmsystemet, inte sällan med en dyr operation som följd, säger Ursula Lige-Berglund och fortsätter:

– Försök att pynta där hunden och katten inte kommer åt det. Det samma gäller för levande ljus. Brännskador orsakade av levande ljus är tyvärr inte helt ovanligt under julen. Undvik därför att ha ljus på bordet där en lekfull tass eller en viftande svans riskerar att komma för nära.

Farlig julmat

  • Lök – innehåller allicin som är giftigt för hund och katt
  • Choklad – innehåller teobromin som är giftigt för hund och katt
  • Ojästa degar – kan orsaka alkoholförgiftning då alkohol bildas när degen jäser i magen
  • Bittermandel – innehåller cyanid som är dödligt i för stora mängder
  • Russin och korinter – kan ge xylitolförgiftning

Farligt julpynt

  • Julgranskulor av glas – kan ge sårskador om de går i sönder
  • Glitter och girlanger – kan ge allvarliga skador på mage och tarmar om de sväljs.
  • Vatten med växtnäring i julgransfoten – är giftigt
  • Levande ljus – kan orsaka brännskador

Källa: Sveland Djurförsäkringar

Foto: Sveland Djurförsäkringar