Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

När Tradition möter Rebellen: Hamburgs fotbollsderby

Följ med på en resa till Hamburgs fotbollsderby, där passion och rivalitet skapar en unik symfoni av känslor. Oavsett om du står på läktaren eller följer spelet på TV, är det tydligt att i detta derby möts inte bara lag – det möts kulturer, traditioner och en stad som andas fotboll. I varje spark på planen och varje supporterrop från läktaren växer Hamburgs fotbollsderby som en evig påminnelse om fotbollens oändliga kraft att både förena och dela.

Hamburg, en stad med starka band till Sverige och Skandinavien, står värd för ett fotbollsderby som går bortom poängtavlor och ligatabeller. Här kolliderar tradition med “revolution” när Hamburger SV och FC St. Pauli ställs mot varandra i “Stadtderby”. I detta heta möte på gräsplanen formar de två klubbarna inte bara stadens fotbollshistoria, utan även dess kulturella identitet. Extra hetta blir det idag när båda lagen ligger i toppen på 2. Bundesliga och kämpar om platserna för uppflyttning till finrummet i Bundesliga. Det finns i fotbollsvärlden inte något annat derby utanför högsta ligan som kan mäta sig med denna drabbning.

Låt oss titta på lagen

FC St. Pauli (FCSP): En progressiv förening med stort samhällsengagemang.

Grundat 1910 i hjärtat av det livliga St. Pauli-distriktet och nära hamnen, är FCSP mer än bara en fotbollsklubb – den är en rörelse. Denna alternativa gemenskap har gett klubbens identitet djupa rötter i mångfald, jämlikhet och ett vänsterorienterat samhällsengagemang. FCSP var den första klubben i Tyskland som förbjöd rasistiska och fascistiska banderoller och ramsor. Man uttalar ett starkt stöd för minoriteter och LGBT-rörelsen och restaurangerna på hemmaarenan Millerntor serverar vegetariska och veganska alternativ till den obligatoriska currykorven. Samhällsengagemanget syns också i att man driver en förskola i stadion. Klubbens samhällsengagemang står i kontrast till de flesta andra klubbar i dagens kommersiella fotboll. Samtidigt har supportrarnas engagemang varit en drivande orsak till att klubben fått en snabbt ökad supporterskara långt utanför stadens och landets gränser.  På Millerntor-Stadion är varje match en manifestation av St. Paulis rebelliska anda och en hyllning till det pulserande livet i dess omgivning. Från ett svenskt perspektiv är det också intressant att följa den före detta Halmstadsspelaren Eric Smith, som sedan 2021 är en given startspelare för FCSP. Han är en etablerad mittfältare men har fått ett allt större defensivt ansvar, nu även som mittback.
Svenskar som spelat i klubben: Eric Smith och Sebastian Ohlsson.

Hamburger SV (HSV): Traditionens väktare

Hamburger SV, med sina anor som sträcker sig tillbaka till 1887, representerar tradition och framgång i dess klassiska form. Klubben har vunnit tyska mästerskapet sex gånger, tyska cupen tre gånger och kan stoltsera med internationella vinster i både Champions League och Cupvinnarcupen. Föreningen är en symbol för stadens storhet och stolthet. Under lång tid kallades klubben för “der Dino” (Dinosaurien) eftersom man varit med i Bundesliga från start. Detta ändrades dock 2018 när man som sista lag av de som var med och grundade Bundesliga degraderades till 2.Bundesliga. För HSV-supportrarna är varje match en resa genom historien, där de förenas i sitt kollektiva stöd för en klubb som är mer än bara ett lag. Sammanhållningen manifesteras också i klubbmärket som kommer från flaggsignalen “Blaue Peter” eller “Alle man ombord”.
Svenskar som spelat i klubben: Markus Rosenberg, Jiloan Hamad, Albin Ekdal, Lasse Sobiech, Marko Johansson.

Skillnaderna i lagen syns också i deras uttalade mål: För HSV är det självklart att återvända till Bundesliga och etablera sig som ett topplag där. För FCSP är det viktigaste att vinna över HSV i derbymatcherna, så för deras del får HSV gärna stanna kvar i 2.Bundesliga så länge som möjligt. Själv har man ingen ambition att ta sig till Bundesliga, framförallt har man inte en budget som gör att man kan hålla sig kvar över tid.

Derbyt

Fredagens derby var det 108:e mötet sedan 1919. HSV har 69 segrar mot FCSPs 23 vinster. Men om man tittar på statistiken sedan 2018, då HSV degraderades, så ser det annorlunda ut. Lagen har sedan dess mötts 11 gånger och St.Pauli har 5 segrar medan HSV vunnit 3 matcher.

Derbyt är inte bara en kamp mellan två kulturer, det finns också andra skillnader. Av FCSP anses HSV vara ett “förortslag” eftersom deras stadion ligger i utkanten av Hamburg. HSV-supportrarna å sin sida anser FCSP vara mer en politisk rörelse än en fotbollsklubb och är inte sena med att poängtera att FCSPs pokalskåp ekar tomt.

Fredagens match spelades på FCSPs hemmaarena Millentor. En idag unik arena i det att den erbjuder fler ståplatser än sittplatser. Stadion tar 29 546 åskådare, varav 16 940 är ståplatser. När St.Pauli marscherar in på Millerntor till tonerna av “Hells Bells” möts motståndarna av banderollen “Welcome to Hell”.

Fredagens match spelades i vinterväder, med ett tilltagande snöfall, som i kombination med supportrarnas bengaler gjorde att det stundtals blev svårt att följa spelet. Under andra halvlek fick domarna byta till röd fotboll för att spelarna skulle se bollen.

 

Under första halvlek dominerade hemmalaget FCSP. Redan i 15:e minuten satte lagkaptenen Jackson Irvine ledningsmålet från nära håll. Drygt 10 minuter senare strulade HSV till det med sitt uppspel och det slutade med att målvakten Fernandes slog bollen i eget nättak efter att den studsat på en grästuva. FCSP hade kontroll på första halvlek och HSV hade svårt att få till några farliga lägen.

I pausen stämmer FCSPs supportrar upp i “Antifa Hooligans” av Lost Fastidios som en markering av supportrarnas och klubbens antifascistiska profil.

Efter pausen, och en försenad start på grund av en tät dimma efter HSV supportrarnas bengaler, var matchbilden en helt annan. HSV spelade snabbare, rakare och fick ett rejält övertag i matchen. Under de första 15 minuterna av andra halvlek lyckades man både reducera och kvittera, genom Glatzel och Pherai.  HSV orkade inte fortsätta sitt höga tempo och sin högra press hela matchen ut, successivt fick FCSP allt farligare kontringar och på tilläggstid tryckte de på för ett segermål, men utan resultat. Matchen slutade därmed 2-2, vilket framförallt glädjer lagen bakom i tabellen eftersom de nu har chans att ta in två poäng på topplagen.

Matchen på läktaren
Derbypulsen bultar på läktaren. St. Paulis ultras med sina färgstarka flaggor och sitt massiva numerära övertag utmanas av HSV supporters som låter arenan vibrera med sina sånger – det är en kamp där läktarna blir en levande målning av känslor, engagemang och kultur.

Foto: Reportagefotografen/WikiCommons.