Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Postcovidlotteriet – Alla barnen … I boken intervjuas några av världens främsta barnläkare och experter på postcovid hos unga.

I boken intervjuas några av världens främsta barnläkare och experter på postcovid hos unga. Läkare och forskare jobbar i snabb takt med att förstå mer om postcovid, och har kunskap att dela med sig av. Den behöver nå ut, så att fler kan få bättre hjälp.

Läs boken, förfäras och hoppas!

Alla barnen fräste åt sina föräldrar utom Agata. Hon orkade inte ens prata.

Alla barnen gick till skolan utom Truls. Han svajade i köket med jättesnabb puls.

Alla barnen räknade matte utom Valle. Han hade dimma i sin skalle.

Alla minns väl alla barnen-skämten , de råa vitsarna om exkludering och våld, olyckor och sjukdomar?

Sjuk humor har funnits som en ventil i alla tider. Men ibland överträffar verkligheten dikten. Barn och tonåringar kan, precis som vuxna, få följdsjukdomen postcovid. Flera tusen barn i vårt land är hittills drabbade, enligt expertläkare. Vissa klarar inte ens av att duscha, gå uppför en trappa, hänga med kompisar eller ta sig till skolan. En del tillfrisknar med tiden, men många har nu haft postcovid i flera år. I Astrid Lindgren-Sverige, där barnkonventionen är lag, är det i dag ett lotteri om ditt barn med postcovid får bra vård eller inte. Det beror mycket på var du bor, och vem du är.

Bristen på hjälp påverkar skolgång och möjligheter till en normal fritid. För en vuxen blir en livsförändrande sjukdom i flera år svår att acceptera, men för ett barn eller tonåring som knappt påbörjat livet kan den vara förödande.

Ljusning finns ändå. I boken intervjuas några av världens främsta barnläkare och experter på postcovid hos unga. Läkare och forskare jobbar i snabb takt med att förstå mer om postcovid, och har kunskap att dela med sig av. Den behöver nå ut, så att fler kan få bättre hjälp.

Läs boken, förfäras och hoppas!

Om författaren: LISA NORÉN debuterade 2023 med den uppskattade och omtalade populärvetenskapliga reportageboken Postcovidlotteriet. Om pandemins osynliga svans. Hon är specialistläkare i allmänmedicin, och har arbetat inom palliativ vård, varit verksamhetschef och arbetat med utvecklingsfrågor internationellt. Lisa är också talesperson för patientföreningen Svenska Covidföreningen, och för nätverket Läkare till läkare som samlar postcovidsjuka läkare. Hon har ett flertal gånger föreläst om postcovid i Sverige och utomlands, och har medverkat i många mediesammanhang i både i Sverige och internationellt.

Källa: Ordberoende förlag

Foto: Ordberoende förlag