Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler steker i olja än i smör

Fyra av tio svenskar steker oftast sin mat i vegetabiliska oljor visar en Novusundersökning gjord på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Di Luca. Men det finns ännu en stor grupp på 30 procent som väljer smör i stekpannan trots att forskningen visar att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar när det mättade fettet byts mot omättat.

Kroppen behöver fett, men det ska vara rätt sorts fett. Forskningen visar tydligt att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet byts ut mot omättat som till exempel olivolja eller rapsolja. Ändå använder nästan en av tre svenskar oftast smör när de steker, visar en Novusundersökning gjord på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Di Luca.

– Forskning visar att hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom med nästan 50 procent. Genom att göra små förändringar i vardagen mot mer hälsosamma matvanor kan vi leva längre och må bättre, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Mer än hälften av svenska folket lever i dag med övervikt eller obesitas (fetma), vilket är en tydlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom i framtiden. Genom att byta ut smör mot olja när man steker och i matlagning kan man ta små steg mot mer hälsosamma matvanor.

Nästan var tredje svensk (30 procent) använder oftast smör när de steker, visar en Novusundersökning gjord på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Di Luca. Medan var fjärde svensk (25 procent) oftast steker i rapsolja och omkring var sjunde (14 procent) steker i olivolja.

Livsmedelsverket och de nordiska näringsrekommendationerna, NNR, är den mest aktuella och heltäckande sammanställningen av forskning om mat och hälsa. Rekommendationen är att välja nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis olivolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja.

– Att välja olivolja när man steker sin mat är ett av flera steg mot bättre levnadsvanor, säger Christian Di Luca med familjeföretaget Di Luca/Zeta. Den här undersökningen visar att många svenskar fortfarande väljer att steka i smör, trots Livsmedelsverket rekommendation. Idag steker var sjunde svensk (14 procent) i olivolja vilket är ett hälsosamt alternativ, en siffra som vi såklart vill ska öka. Att nästan fyra av tio väljer vegetarisk olja i någon form indikerar att vi är på rätt väg.

Fakta om Novusundersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Di Luca under perioden 8–11 december 2023. Totalt 1 115 personer i åldrarna 18–84 år har svarat genom webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat.

Vilket matfett använder du oftast när du steker?
Smör 30 procent
Rapsolja 25 procent
Flytande margarin 21 procent
Olivolja 14 procent
Margarin 4 procent
Matolja 2 procent
Solrosolja 1 procent
Annat 2 procent
Tveksam, vet ej 1 procent

Källa: Hjärt-Lungfonden

Foto: Gunnar Creutz