Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sara-Vide Ericson har skapat Vasaloppsmotivet 2024

Nu kan alla som samlar på Vasaloppsaffischer lägga 2024 års upplaga till sina samlingar. Årets Vasaloppsmotiv är skapat av konstnären Sara-Vide Ericson i Hälsingland. Utöver att pryda Vasaloppsaffischen, en tradition sedan 1935, kommer motivet även att finnas på alla Vasaloppsdiplom i vinter.

Inför arbetet med Vasaloppsmotivet 2024 tittade Sara-Vide på många filmer och fotografier från Vasaloppets tidiga historia. Hon inspirerades bland annat av hur skidåkarna stod uppställda för fotografen, något de behövde göra under flera sekunder för att dåtidens kameror skulle kunna ta bilden.
– Samtidigt ser det nästan likadant ut idag när segrare poserar med sina skidor. Traditionen är stark, konstaterar Sara-Vide som också inspirerats av andras målmedvetna träning.

– När jag ser hur min granne tränar för Vasaloppet tänker jag att han har samma passion och besatthet för sin skidåkning som jag har för mitt måleri. Jag kan verkligen förstå honom.

Vasaloppsmotivet är målat i olja på duk, den teknik som Sara-Vide oftast använder. Titeln ”Pleasure Hunt” kan ha många betydelser och tolkningen är såklart fri, betonar hon.
– Trappern är en återkommande karaktär i min konst som en metafor för att samla vinster och bevis på den egna förmågan, om det så är pälsar, erövringar eller något annat. Men det handlar också om den inre resan vi gör för att överkomma olika hinder.

Att naturen är fond i ”Pleasure Hunt” och många andra av hennes verk har sin förklaring. Under uppväxten tillbringade Sara-Vide nästan all vaken tid i skog och mark, det var där hon kände sig mest trygg. Att be henne beskriva vilken relation hon har till naturen skulle vara som att fråga en krabba vad den tycker om havet, säger hon.

Med åren har hennes många timmar ute i naturen ersatts av många timmar i ateljén. Men i fjol köpte hon häst och numera är hon ute i dagsljuset minst ett par timmar varje dag.
– Jag styrketränar lite också. Inte för att det är roligt, utan för att orka arbeta. Just nu jobbar jag till exempel på en målning som är fem gånger tre meter och enda stunden jag sitter ner på dagarna är då jag äter lunch. Så att jobba med måleri är mer fysiskt krävande än vad många tror.

FAKTA/ Sara-Vide Ericson
Sara-Vide Ericson är född 1983 och bor och arbetar i Hälsingland. Hon är bland annat utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut regelbundet sedan 2009, både nationellt och internationellt. Hon är också konstnären bakom omslagen till Frida Hyvönens album ”Dream of Independence” och romanen ”Havsörnens skrik” av Karin Smirnoff. Sara-Vide Ericson finns representerad i flera privata och offentliga samlingar och har belönats med en rad stipendier.

Konstnärerna bakom Vasaloppsmotiven de tio senaste åren
2024 Sara-Vide Ericson, Viksjöfors
2023 Anna Bjerger, Älmhult
2022 Jockum Nordström, Stockholm
2021 Nygårds Karin Bengtsson, Höganäs
2020 Ernst Billgren, Stockholm
2019 Mia Malmlöf, Stockholm
2018 Anders Ståhl, Leksand
2017 Kerstin Bergman, Gagnef
2016 Lisbeth Boholm, Falun
2015 Fredrik Lindqvist, Kristianstad

Källa: Vasaloppet

Foto, porträtt: Bo Christian Larsson. Foto, konstverket: Sara-Vide Ericson

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (FULLTECKNAT)