Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Succéresultat av telemarksåkarna – Noaksson en placering från världscuppallen

I Melchsee Frutt, Schweiz, avgjordes säsongens första Classic-tävling på världscupen i telemark där svenskarna levererade två topp sex placeringar. Alvin Noaksson var endast en placering från pallen när han slutade på en fjärde plats och Olle Collberg kammade hem sjätteplatsen.

Under fredagen kördes årets första Classic-tävling i Melchsee Frutt, Schweiz. Backen är känd för att vara mycket krävande, då den är lång och har flera väldigt branta partier varav vissa dessutom är på skrå. Tävlingsbacken har även två skatingdelar, vilket är tufft för mjölksyrestinna ben. Under tävlingen var vädret dessutom inte till hjälp, med regn och varma förhållanden var banans övre del mycket isig och nedre delen väldigt mjuk och slagig vilken gjorde det extra svårt att prestera.

Trots de svåra förhållandena presterade de svenska herrarna på topp. För första gången sedan 2013 slutade två svenska herrar topp sex där junioren Alvin Noaksson slutade precis utanför pallen på en fjärde plats och Olle Collberg slutade sexa.

– På start tänkte jag att det bästa jag kan göra är att åka så bra jag kan. Jag är superglad att det blev så bra, trots att jag kände att det fanns mer att ge. Och jag är såklart superglad över nytt personbästa med fjädre plats, säger Alvin Noaksson.

Efter de fina resultaten ser åkaren och förbundskaptenen Olle Collberg, som har betydligt mer rutin i bagaget, fram emot vad resten av säsongen har att ge.

– I dag såg vi Alvin Noakssons genombrott på världscupen, där han presterade fantastisk åkning i supersvåra förhållanden dä det blev en kanonfin fjärde plats och ett nytt fantastiskt personbästa. Vi väntar med spänning på framtida resultat för Alvin, säger förbundskapten och åkare Olle Collberg och fortsätter:

– Själv kände jag som vanligt när det är dags för årets första Classic att det nervöst, och jag gick dessutom ut med startnummer ett vilket gör att man inte kan få någon rapport från tidigare åkare om banan och förhållandena. Men, jag tog mig ner utan större misstag, och i dagens svåra förhållanden räckte det till en finfin sjätteplats.

Landslagets damåkare Karin Abrahamsson körde dessvärre ur, men laddar om för kommande tävlingar redan i morgon, lördag.

Resultat världscupen Classic, Melchsee Frutt (SUI)

Damer

1) Martina Wyss, SUI
2) Augustine Carliez, FRA
3) Jasmin Taylor, GBR

Herrar

1) Neo Claye, FRA
2) Yoann Rostolan, FRA
3) Elie Nabot, FRA
4) Alvin Noaksson, Östersund Frösö SLK
6) Olle Collberg, Östersund Telemark

Fullständig resultatlista och kalender.

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Olle Collberg. Foto: FIS/Sam Decout