Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Sedan ett par veckor tillbaka har kollektivhuset Röda Oasen, med sina cirka 40 boende, en unik lösning för sitt vatten till toaletter och tvättmaskiner. I stället för dricksvatten används renat dagvatten till husets 22 toaletter och 4 tvättmaskiner. Dagvatten är regn eller smält snö som rinner på marken. Genom att använda renat dagvatten sparar fastigheten cirka 1300 liter dricksvatten per dag.

– Det är inte rimligt att vi använder dricksvatten till allt, som till exempel att spola toaletter. Genom nya sätt att arbeta och ny teknik så får vi möjlighet att utvärdera hur en lokal lösning kan fungera, som använder dagvatten istället för dricksvatten, säger Therese Jephson, projektledare REWAISE på uppdrag av VA SYD och Sweden Water Research.

Så fungerar systemet och membranreningen

Dagvattnet samlas upp i två magasin under marken. Det ena är ett 70 m² stort magasin från det kommunala ledningsnätet och det andra, mindre magasinet samlar dräneringsvatten från Röda Oasens tomt. Från de båda magasinen leds vattnet in i fastigheten där det renas med membranteknik, som fungerar ungefär som ett kaffefilter. Membranteknik är en känd reningsteknik, men det är första gången tekniken används i Sverige för att rena dagvatten i en fastighet.

– Membranteknik är en väldigt säker och robust rening. Membranreningen tar bort alla mikroföroreningar som är större än 0,1 mikron* från vattnet. Det kan till exempel handla om partiklar, bakterier och till och med mikroplaster, säger Tobias Hey, forskare på institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap, Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet.

Sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år

På ett år beräknas Röda Oasen spara 475 000 liter dricksvatten, vilket motsvarar cirka 40 procent av fastighetens vattenförbrukning. Eftersom vattenanvändningen från toalettspolning och tvätt är svår att uppskatta så kommer mängden förbrukat dagvatten att mätas dygnet runt.

– Det är otroligt spännande att vara med och få göra något för första gången. Vi brinner för att skapa ett cirkulärt och hållbart boende där vatten är en viktig del. Och så hoppas vi att vi kan inspirera andra byggaktörer att våga testa nya lösningar, säger Ludvig Haav, boende på Röda Oasen.

Samarbete vägen framåt

Projektet på Röda Oasen är en del av ett internationellt EU innovationsprojekt: REWAISE. Målet med projektet är att hitta smarta vattenlösningar som minskar användningen av dricksvatten.

– Det här projektet hade aldrig gått att göra utan ett samarbete mellan fastighetsägare, forskare, VA-bolag och kommunen. Nu kan vi ta med oss lärdomarna i arbetet framåt och dela med oss av kunskapen – både i Sverige och internationellt, säger Therese Jephson.

*Mikron är en term som beskriver finheten hos ett filter. 1 mikron (µm) är en tusendels millimeter.

Fakta om projektet REWAISE
REWAISE är ett samarbete mellan aktörer och vattenföretag från Spanien, Storbritannien och Sverige. Det svenska partnerskapet består av VA SYD, Lunds universitet, Malmö stad, Lunds kommun, MKB, Parkering Malmö, WIN Water, Sweden Water Research och SLU Uppsala. VA SYD samordnar det svenska partnerskapet. Läs mer på https://rewaise.vasyd.se/

Fakta om Röda Oasen
Kollektivhuset Röda Oasen ligger i Sege park i Malmö och är en gammal vårdpaviljong som byggts om. Ca 40 personer bor i de 13 lägenheterna och 6 hyrrummen. Röda Oasens byggprojekt kan man också se på Husdrömmar på SVT den 19/2 2024.

Källa: VA SYD

VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget.

Foto: VA SYD