Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Moa Gustafson och Albin Holmgren svenska mästare i singelpuckel

Under lördagen korades de svenska mästarna singelpuckel. SM-guldet gick till Moa Gustafson och Albin Holmgren som, förutom äran, berömmelsen och guldmedaljen, tilldelades Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor vardera – prispengarna delar de med Värmdö Freestyle MT och Åre SLK.

Puckel är en del av SM-veckan vinter 2024 som avgörs i två städer – Luleå och Boden. På åtta arenor i Luleå, Boden och däremellan gör 22 idrotter upp om medaljerna. Storklinten är arenan där Sveriges bästa puckelåkare gör upp om de prestigefyllda titlarna som svensk mästare i singel- och parallellpuckel. Luleå Freestyle står som arrangör för mästerskapet där allt ifrån kids till Sverigeeliten samlas.

Efter en succésäsong av de svenska åkarna både på Europacupen och världscupen var det extra spännande att ta reda på vem som skulle få kliva högst upp på SM-pallen och därmed utses till Sveriges bästa puckelåkare.

Under lördagen stod singelpuckel på programmet och i damklassen var det en jämn match om guldet men efter imponerande åkning i både kval och final var det Moa Gustafson som plockade hem SM-guldet. Silvret gick till Nicolina Stenkula, som var med och utmanade om guldet, och Elis Lundholm plockade hem bronset.

– Det känns jättebra och jättekul. Jag har legat hemma med feber hela veckan så jag är väldigt glad att jag kunde åka hit, säger Moa Gustafson.

I herrklassen blev det en tight brödrakamp om guldet men till slut stod det klart att storebror Albin Holmgren gick vinnande ur striden och plockade hem SM-guldet i singelpuckel, tätt följd av lillebror Emil Holmgren som kammade hem silvret. Bronsmedaljen gick till Gordon Berg som därmed plockade hem sin första SM-medalj.

Moa och Albin vinnare av Hejapriset – delar prispengarna med Värmdö Freestyle MT och Åre SLK

De svenska mästarna, Moa Gustafson och Albin Holmgren, tilldelades även Svenska Spels hejapris på 10 000 kronor vardera. Prispengarna delar de med deras hemmaklubb Värmdö Freestyle MT respektive Åre SLK för att bidra till barn- och ungdomsverksamheten.

– Det är jättekul att kunna bidra till klubben, visa vart man kommer ifrån, och tacka på något sätt. Jag hoppas också att det bidrar till fler tjejer i sporten, med de här pengarna kanske man kan satsa lite på det, säger Moa Gustafson.

Efter dagens tävlingar har Moa Gustafson utökat sin samling SM-medaljer där hon nu är uppe i totalt sex stycken – varav fyra är av den ädlaste valören. För Albin Holmgren innebar dagens guldmedalj den första i singelpuckel. Förra säsongen plockade Albin Holmgren hem guld i parallellpuckel men dagens guldmedalj var karriärens första SM-titel även i singelpuckel.

– Jag vann SM i parallell förra året och nu har jag fått vinna SM i singel också, det känns bra. Jag är också tacksam för att jag får ge tillbaka till min hemmaklubb Åre SLK, säger Albin Holmgren.

Förutom äran, berömmelsen och guldmedaljen tilldelades de även Svenska Spels Hejapris som ger ett extra tillskott i kassan även till deras egna satsning.

Nicolina och Gordon vinnare av Junior-SM

Under dagen korades även SM-vinnare och medaljörer i juniorklassen. På damsidan var det Nicolina Stenkula som tog hem segern medan Gordon Berg tog hem segern i herrklassen.

I morgon, söndag, är det dags att kora de svenska mästarna i parallellpuckel. Sida vid sida jagar de den ärofyllda guldmedaljen – något som bäddar för rafflande dueller och fartfyllda tävlingar. Heja fram de svenska åkarna på plats i Storklinten eller se tävlingarna live på Ski Team Sweden Moguls Youtube-kanal.

Program söndag

11.00 Puckel Herrar/Damer
SM, parallell kval, Storklinten (SWE)

12.15 Puckel Herrar/Damer
SM, parallell finaler, Storklinten (SWE)

Resultat SM singelpuckel 2024

Elit Dam
1) Moa Gustafson, Värmdö Freestyle MT
2) Nicolina Stenkula, Landskrona Ski Club
3) Elis Lundholm, Värmdö Freestyle MT

Elit Herr
1) Albin Holmgren, Åre SLK
2) Emil Holmgren, Åre SLK
3) Gordon Berg, Åre SLK

Junior Dam
1) Nicolina Stenkula, Landskrona Ski Club
2) Livia Von Stedingk, Åre SLK
3) Lilli Fearing-Fahlén, Åre SLK

Junior Herr
1) Gordon Berg, Åre SLK
2) Karl Wärme, Åre SLK
3) Jakob Hansson Mathisen, Värmdö Freestyle MT

Källa: Svenska Skidförbundet

Foto: DimiTalen