Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åtta av tio chefer tror på ökade kostnader för globala löneutbetalningar

En majoritet av chefer ansvariga för globala löneutbetalningar säger att deras lönesystem inte är anpassade för att hantera distansarbete. En följd av detta är ökade kostnader och missnöjda anställda, visar en enkät av HR-plattformen Deel och undersökningsföretaget Forrester.

Tre av fyra chefer uppger att komplexiteten i lönehanteringen beror på behovet av olika löneleverantörer för varje land. I genomsnitt använder företagen sex olika löneverktyg. Som en följd av detta tror åtta av tio chefer på ökade kostnader för globala löneutbetalningar, visar Deels undersökning där drygt 300 chefer som är ansvariga för löneutbetalningar för globala företag med över 2 000 anställda deltagit.

– Många chefer ser hela vidden av kostnaderna från att ha många olika lönesystem. Speciellt inte dolda kostnader som missnöjda anställda eller servicekostnader när det blir fel, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef för Deel.

För att hantera utmaningarna med hybrid- och distansarbete globalt uppger 97 procent av cheferna att de en enda lösning i stället för flera vore värdefull eller extremt värdefull. 88 procent säger att en sådan lösning skulle påverka deras globala rekryteringar positivt. Hälften anger att problem med löneutbetalningar, som förseningar eller felaktiga beräkningar, påverkar de anställdas upplevelse och företagets möjligheter att behålla topptalanger.

– Med talangbristen som många företag brottas med har man inte har råd att låta krångliga löneutbetalningar hindra möjligheterna att attrahera och behålla personal, säger Daniel Eisenberg.

Källa: Deel

Deel är en allt-i-ett HR-plattform för globala team.

Foto: Makia Minich