Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Befogenhetsbedrägerier ökar markant – upp 38% i januari 2024

En ny rapport från NBC visar på en oroväckande 38% ökning av befogenhetsbedrägerier i januari 2024 jämfört med samma månad föregående år. Befogenhetsbedrägeri, där bedragare utger sig för att vara någon person från bank, polis eller annan i befogenhetsposition för att lura offren till att överföra pengar eller avslöja känslig information, blir alltmer sofistikerat och utbrett.

”Det är alarmerande att se en så kraftig ökning av befogenhetsbedrägerier, särskilt när det gäller hur sofistikerade dessa angrepp har blivit,” säger Linda Berg, chef för NBC.

Förebygg, som specialiserar sig på id-skydd och proaktiv säkerhet, har identifierat en trend där bedragare använder avancerad teknik och social ingenjörskonst för att övertyga sina offer. ”Vi ser en alarmerande ökning av dessa bedrägerier och de blir allt svårare att upptäcka. Detta är ett växande problem som kräver ökad medvetenhet och skydd för individer och företag,” säger Förebygg.

Förebyggs råd för att skydda sig mot befogenhetsbedrägerier:

Verifiera alltid avsändarens identitet
Kontakta organisationen eller personen direkt via officiella och verifierade kanaler för att bekräfta äktheten i alla förfrågningar som involverar personlig eller finansiell information.

Var kritisk till brådskande begäranden
Befogenhetsbedragare använder ofta tidspress som ett verktyg för att skapa panik och få offren att agera snabbt. Ta alltid ett steg tillbaka och överväg situationen noggrant.

Använd avancerade säkerhetslösningar
Investera i robusta cybersäkerhetslösningar och tjänster som ID-skydd för att ge ett ytterligare skyddslager.

Förebyggs mål är inte bara att identifiera och rapportera dessa hot utan också att erbjuda konkreta lösningar för att minska risken för bedrägerier. Dess ID-skyddstjänst är utformad för att ge både företag och privatpersoner de verktyg de behöver för att skydda sin identitet och sina tillgångar.

Källa: Förebygg

Om Förebygg

Förebygg är ett ledande säkerhetsföretag inom ID-skydd, cybersäkerhet och proaktiv säkerhet.