Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grön laser nytt grepp för att skrämma bort gäss från badplatser

Kanadagäss som bajsar ner har blivit ett störande moment på flera av kommunens badplatser. För att motverka risken för sanitär olägenhet tar nu Karlstads kommun till grön laser för att mota bort gässen på ett humant sätt.

Fåglarnas bajs är inte bara en otrevlig syn utan kan även påverka badvattenkvaliteten. Därför har kommunen ansökt och fått tillstånd från strålskyddsmyndigheten att använda grön laser för att skrämma bort fåglarna på just badplatser.

Inte farlig

Fyra personer har utbildats i att hantera lasern som ser ut som en stor ficklampa. De kommer att använda lasern under tidiga mornar för att inga Karlstadsbor ska störas.

– Vi lyser gröna fläckar på marken och det är det som uppfattas som hotfullt för gässen. Det skrämmer fåglarna så att de flyger iväg och väljer en annan plats. Men lasern är inte farlig och den skrämmer inte andra djur, berättar Anna Mossberg, chef för parkenheten på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Ska utvärdera hur effektiv lasern är

Hur effektiv denna metod kommer bli är svår att förutse.

– Hur gässen agerar är väldigt individuellt. Vissa kanadagäss hittar en ny plats direkt medan andra kommer återvända. Så vi kommer att bevaka badplatserna över tid och göra upprepade insatser där det behövs. Sen får vi utvärdera hur varaktig effekt den här metoden får, säger Anna Mossberg.

Gäller endast badplatser

Kommunen får en del klagomål från Karlstadsbor om mycket bajs från kanadagäss på badplatser men även på andra typer av platser.

– Nu kommer vi endast att fokusera på badplatser där badvattenkvaliteten kan påverkas. På andra platser där det är otrevligt men inte en sanitär olägenhet är det inte lämpligt att använda lasern innan augusti när ungarna är flygfärdiga, säger Anna Mossberg.

Källa: Karlstads kommun

Foto: Karlstads kommun