Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Landskrona blir en Fairtrade City

Efter ca 9 månaders arbete kan nu Landskrona lägga första delmålet bakom sig och glädja sig åt att organisationen Rättvisemärkt i slutet på september kommer att diplomera Landskrona att bli en Fairtrade City. – Det glädjande beskedet kom som en mycket positiv bekräftelse på det engagerade arbete alla involverade bidragit med under första delen på vår gemensamma resa, säger styrgruppens ordförande Cecilia Brorsson.

Att bli en Fairtrade City innebär att hela staden tar ett helhetsgrepp att se över konsumtionen och utbudet av Rättvisemärkt-produkter. Produkterna det handlar om produceras i utvecklingsländer och kan vara exempelvis bananer, kaffe, te, kakao, blommor, bomull etc – oftast produkter som inte går att odla fram på närmare håll. Genom att välja/konsumera en etisk märkt produkt så säkerställer det förutsättningarna att de som arbetar längst ned i förädlingskedjan har vettiga arbetsvillkor och får schysst betalt för sin insats/råvara/produkt.

-Det är oerhört roligt att meddela att Landskrona uppfyller kriterierna för att diplomeras till Fairtrade City! Ett gott arbete ligger bakom Landskronas ansökan och jag är övertygad om att det arbete som nu ligger framför er kommer att bli framgångsrikt och roligt. Inte minst blir ert engagemang som Fairtrade City viktigt, för att göra skillnad för människor i utvecklingsländer, säger Emma Rung, projektledare för diplomeringen av Fairtrade Cities på organisationen Rättvisemärkt i Stockholm.

Styrgruppen Fairtrade City Landskrona bildades under november 2009. Gruppen leds av ordföranden, kommunalråd Cecilia Brorsson, samordnare och sekreterare är destinationsutvecklare Thorsten Karlén. Från näringsliv/föreningar/ideella organisationer/utbildningssektorn ingår 7 representanter.

–          I samband med Marknadsföreningens Frukostklubben på Landskrona Teater den 29 september kommer Rättvisemärkts generalsekreterare samt projektledningen för Fairtrade City att officiellt diplomera Landskrona, avslutar Thorsten Karlén, destinationsutvecklare Landskrona stad.

Källa: Landskrona.