Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ohly: Ett långsiktigt stöd till kriget

Foto: Vänsterpartiet.

Enligt Lars Ohly sprids det nu en felaktig bild av skillnaden mellan den rödgröna uppgörelsen om Afghanistan och den som regeringen nu ingått med S och MP.

– Regeringens uppgörelse med S och MP innebär ett långsiktigt militärt stöd till kriget i Afghanistan. De säger att den stridande truppen istället ska bli stödjande. Det är ungefär samma sak som USA håller på med i Irak och kommer sannolikt inte innebära att de svenska styrkorna blir inblandade i färre strider. Snarare tvärtom. Dessutom är det troligt att när det kommer till kritan kommer vi ändå ha kvar stridande trupp efter 2014, säger Lars Ohly.

– Om det endast hade varit frågan om huruvida den svenska truppen skulle lämna 2013 eller 2014 så hade det knappast fått Vänsterpartiet att lämna förhandlingarna. Överenskommelsen mellan regeringen, socialdemokraterna och miljöpartiet är full av ord som bedömning, inriktning, ambition och målsättning. Det betyder att det inte finns några garantier för truppminskningar eller avslut av kriget för svensk del, till skillnad från den rödgröna överenskommelsen som var tydlig om byte av strategi till civila insatser och bistånd. Tyvärr verkar inte regeringen, S och MP ha insett att det Afganistan behöver är inte fler soldater, utan fler skolor och sjukhus, avslutar Ohly.

Källa: Mynewsdesk.